Italia: Berlusconi va demisiona dupa adoptarea masurilor promise UE

Data publicarii: 09-11-2011 | International

Seful guvernului italian Silvio Berlusconi va demisiona imediat dupa adoptarea de catre parlament a masurilor bugetare si reformelor economice promise Uniunii Europene pentru a evita contagiunea crizei monedei euro, a anuntat marti seara presedintia republicii, citata de AFP.

Dupa adoptarea masurilor, 'presedintele Consiliului isi va preda mandatul sefului statului care va organiza consultari' obisnuite cu partidele majoritatii si opozitiei pentru a forma un nou guvern, potrivit unui comunicat al palatului Quirinale, sediul presedintiei. 

Comunicatul precizeaza ca Berlusconi i-a declarat presedintelui Giorgio Napolitano intr-o discutie de aproximativ o ora ca este 'constient de rezultatul votului' de marti in Camera deputatilor, unde se parea ca el nu mai are majoritatea absoluta. 

Cu toate acestea, Berlusconi 'si-a exprimat ingrijorarea profunda legata de necesitatea urgenta de a oferi raspunsuri concrete la asteptarile partenerilor europeni cu aprobarea legii finantelor /2012/, amendata in lumina observatiilor si propunerilor Comisiei Europene'. 

Calendarul actual prevede aprobarea acestor masuri pana la 18 noiembrie in Senat si pana la sfarsitul lunii in Camera deputatilor. Cu toate acestea, el ar putea fi modificat. 

Odata ce masurile vor fi adoptate, Berlusconi va demisiona si presedintele va consulta toate partidele pentru a vedea daca este posibil sa constituie un guvern cu o noua majoritate sau nu. 

Guvernul a reusit sa treaca in Camera marti bilantul pe 2010 al statului italian, numai multumita abtinerii opozitiei, si nu a strans decat 308 voturi in timp ce majoritatea absoluta este de 316 voturi. 

Liderul principalului partid de opozitie de stanga, Pier Luigi Bersani, i-a sugerat imediat lui Berlusconi, 75 de ani, 'sa ia act de situatie si sa demisioneze'. 

Chiar aliatul sau cheie al Ligii Nordului, Umberto Bossi, i-a sugerat sa plece dupa exemplul secretarului general al partidului sau, PDL, Angelino Alfano, care ar putea conduce un guvern de centru mai larg. Gianni Letta, mana dreapta a lui Berlusconi, a fost de asemenea prezentat. 

Nume cum ar fi cel al fostului comisar european si economist Mario Monti circula de asemenea pentru functia de sef al unui eventual guvern de uniune nationala ce ar putea fi sprijinit de ambele formatiuni atat de dreapta dar si de stanga.

Sursa: AGERPRES

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: