Isarescu: Sa invatam sa nu ne mai uitam la cursul de schimb

Data publicarii: 09-11-2011 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarecu, spune ca banca centrala este nveoita sa nu mai urmareasca evolutia cursului. De ce? Pentru ca avem nevoie de bani din afara tarii, bani care nu intra daca speculatorii observa ca banca centrala tine artificial cursul. Cam asta a vrut sa spuna guvernatorul in declaratia sa " tehnica".

"Trebuie sa ne preagatim pentru un deleveraging (dezintermediere) in Romania pentru ca este inerent, toate semenalele duc acolo. O anumita pregatire in politica monetara si supraveghere trebuie sa aiba loc sa evitam un credit crunch (inasprirea conditiilor de creditare - n.r.). Hai sa gandim din nou paradigmele. Avem nevoie de investitii, de funding, bancile au nevoie de funding, cele foarte dependente de un funding de la bancile mama trebuie sa-si gaseasca alternative si atunci avem nevoie de alte intrari de capital, chiar daca ele sunt pe termen scurt, de portofoliu, ceva mai deranjante.

Realitatea este ca la cursul de schimb icepem sa ne uitam mai putin pentru ca nu avem incotro", a afirmat guvernatorul BNR.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: