Grecia: Papandreou isi anunta demisia

Data publicarii: 10-11-2011 | International

Premierul grec Giorgos Papandreou a anuntat miercuri ca demisioneaza pentru a lasa cale libera formarii unui guvern interimar de coalitie, fara insa a indica numele succesorului sau, transmit agentiile internationale de presa. "Adresez toate urarile mele de reusita noului prim-ministru", a declarat Papandreou intr-un mesaj televizat catre natiune, adresat inaintea intrevederii prevazute cu presedintele Karolos Papoulias, caruia se asteapta sa ii prezinte demisia sa. 

Potrivit lui Papandreou, noul guvern "de consens politic", ce urmeaza sa fie anuntat in scurt timp, trebuie sa "lanseze un mesaj puternic partenerilor nostri ca noi, grecii, stim sa ne asumam responsabilitatile si sa cooperam". 

"Von lua masurile necesare impreuna, cu unitate nationala, pentru a asigura implementarea deciziilor /acordului european/ care ofera tarii noastre securitate in vremuri deosebit de tulburi", a adaugat el. 

In ce-l priveste pe succesorul sau, Papandreou a afirmat doar ca s-a convenit asupra unei persoane "care sa ne uneasca si sa fie sprijinita de toti", iar alegerea "va intari institutiile democratice". 

Conform unor surse din cadrul formatiunilor PASOK si Noua Democratie, citate de Reuters, viitorul guvern de coalitie de la Atena va fi condus de Philippos Petsalnikos, actualul presedinte al parlamentului elen, un avocat in varsta de 60 de ani respectat in mediile politice din Grecia, dar fara anvergura internationala. 

In mesaj sau, Papandreou a multumit "calduros poporului grec pentru rezistanta sa in aceste vremuri dificile, care a permis sa castigam timp si sa ii convingem pe partenerii nostri". 

Intalnirea liderilor principalelor partide din Grecia cu presedintele Papoulias care trebuia sa se desfasoare miercuri seara a fost amanata pentru joi, a anuntat presedintia greaca preluata de agentiile internationale de presa. 

Scopul intalnirii este desemnarea noului prim ministru si constituirea guvernului de coalitie. Premierul Giorgos Papandreou si-a anuntat miercuri demisia pentru a permite formarea unui guvern interimar.

Sursa: AGERPRES