Datorii de 5 miliarde euro. Unde ne-au dus managerii numiti politic

Data publicarii: 10-11-2011 | Economie

Romania libera incepe de azi o serie de articole dedicate situatiei dezastruoase in care au ajuns companiile romanesti de stat. Managemenul dezastruos, sub controlul guvernelor ultimilor zece ani, a condus la cresterea datoriilor acestor companii la 5 miliarde de euro. Multe dintre acestea ar trebui sa aloce tot profitul lor pe urmatorii zece ani doar pentru a scapa de obligatii. Jumatate din datorii revin principalelor trei societati de cale ferata: 2,4 miliarde euro, mai mult decat este deficitul bugetar al Romaniei estimat pentru 2012.

Datoriile CFR, cat deficitul bugetar pe 2012

Principalele trei societati de cale ferata, anume CFR SA, CFR Marfa si CFR Calatori, au datorii care depasesc 2% din PIB.

Sumele pe care cele trei societati trebuie sa le plateasca clientilor si statului depasesc deficitul bugetar de anul viitor, respectiv 1,9%. Aceste datorii sunt mai mult decat dublul cifrei de afaceri insumate a celor trei companii. Pierderile celor trei societati erau si ele la finele anului trecut de 1,9 miliarde lei, pierderi acoperite din bani publici.

Cititi integral in Romania Libera