Moody's ar putea retrograda 87 de banci europene

Data publicarii: 29-11-2011 | International

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat marti ca are in vedere revizuirea ratingurilor pentru datoriile a 87 de banci din 15 state europene, pentru a reflecta posibila retragere a sprijinului guvernamental, transmite Bloomberg.

Toate ratingurile subordonate, subordonate junior si Tier 3 a 87 de banci europene din tari unde datoria subordonata presupune sprijin guvernamental au fost plasate sub evaluare pentru o posibila retrogradare, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating. Potrivit Moody's, ratingul datoriilor subordonate ar putea fi redus cu doua trepte, iar restul cu o treapta. 

'Moody's crede ca sprijinul sistemic pentru datoriile subordonate in Europa a devenit mai impredictibil, ca urmare a unei combinatii dintre modificarile politice si constrangerile financiare', se arata in raportul agentiei. 

De asemenea, agentia precizeaza ca riscurile la adresa ratingurilor pentru datoriile subordonate ar putea sa se extinda dincolo de granitele Uniunii Europene, de acea revizuirea va viza si pietele din Norvegia si Elvetia, care au legaturi stranse cu UE. 

Natiunile cele mai afectate de aceasta revizuire sunt Spania (21 de banci), Italia (17 banci), Austria (noua banci), Franta (sapte banci), Olanda (sase), Norvegia (cinci) si Suedia (patru banci). 

Sursa:AGERPRES