Cititi contractele pe care le semnati!

Data publicarii: 06-12-2011 | Finante-Banci

2 din 10 romani care au luat un credit de la banca nu au citit vreun rand din contractul pe care l-au semnat. Mai mult de jumatate nu s-au uitat nici macar pe o singura oferta de la alte banci. Sunt doar cateva dintre datele unui sondaj care arata cat de scazuta este educatia financiar-bancara a populatiei.

Cei mai multi romani stiu foarte putine despre produsele oferite de bancheri.

Creditele, vandute pana nu demult chiar si numai cu buletinul, sunt o mare necunoscuta pentru mai mult de jumatate dintre cei care s-au imprumutat de la banci. Si sunt milioane de contracte semnate.

6 din 10 clienti bancari nu stiu mai nimic despre ratele facute direct in magazin sau despre cardul de credit, arata sondajul comandat de Asociatia Romana a Bancilor.

Trei sferturi dintre romani nu prea inteleg ce este descoperitul de cont sau overdraftul, adica banii pe care ti-i ofera banca imprumut pe card, in functie de salariul tau. 9 din 10 nu stiu ce este acela EURIBOR, indicatorul in functie de care le cresc sau le scad ratele.

Majoritatea nu compara produsele bancilor, ca sa aleaga varianta cea mai buna.

Peste jumatate dintre cei care au semnat un contract nu s-au uitat si pe alte oferte.

Mai grav, 2 din 10 clienti ai bancilor nici macar nu au citit contractul, sa stie la ce se inhama.

In aceste conditii, restantele la banci au depasit, in septembrie, 20 de miliarde de lei - aproape 10% din totalul creditelor acordate.

14 filme de acest gen vor fi prezentate, zilnic, pe TVR1, la ora 19:00, pentru ca romanii sa aleaga in cunostinta de cauza. In week-end, informatiile vor fi difuzate chiar inaintea Telejurnalului de la ora 14:00.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: