Un dolar investit in asigurari face cat 700 dolari cheltuiti pentru reconstructie

Data publicarii: 02-10-2006
Un dolar investit in asigurari economiseste 700 dolari care ar fi necesari pentru reconstructia dupa calamitati, in timp ce fiecare dolar folosit pentru consolidarea unei cladiri acopera o cheltuiala de sapte dolari in caz de catastrofa, a declarat, luni, specialistul Bancii Mondiale, Gabriel Ionita. Ionita a declarat, luni la Forumul ICAR (International CAtastrophic Risks Forum), ca a remarcat trecerea Romaniei "de la reactiv la proactiv", de la reconstructie la prevenire. Specialistul Bancii Mondiale a remarcat ca, in ultimii ani, au fost cerute institutiei internationale mai multe fonduri pentru prevenire decat pentru reconstructie.

Banca Mondiala a acordat Romaniei un imprumut in valoare de 150 milioane dolari, din care doua milioane de dolari au fost destinati elaborarii programului de reasigurare la riscul de catastrofa naturala, iar restul, eforturilor de reconstructie in urma inundatiilor si luarii de masuri pentru diminuarea, pe viitor, a dimensiunilor efectelor unor astfel de calamitati. 

Populatia cu venituri mai mici este cea mai afectata de dezastrele naturale, a observat specialistul Bancii Mondiale in agricultura si irigatii, Gabriel Ionita. De asemenea, tarile emergente sunt mai vulnarabile in cazul catastrofelor naturale si a pledat in favoare crearii unor mijloace de protectie pentru populatia saraca.

Banca Mondiala s-a implicat in proiectul privind asigurarea obligatorie a locuintei la cererea guvernului Romaniei, caruia i-a oferit sprijin mai ales prin consultanta tehnica. "Speram ca efectele benefice (n.red. ale legii asigurarii locuintelor) sa fie vizibile in perioada imediat urmatoare", a conchis specialistul.

Tarile dezvoltate contracareaza efectele dezastrelor datorita unui sistem de protectie mult mai bine pus la punct, dar si al unui sistem de asigurari bine dezvoltat. Ionita a remarcat ca pagubele din deceniul '90, produse de catastrofe naturale, au fost de 640 miliarde dolari si sunt de 15 ori mai mari decat cele din anii '50. Banca Mondiala a fost prezenta in toata lumea prin diverse activitati legate de catastrofele naturale, a declarat specialistul Bancii Mondiale.

Proiectul asigurarii obligatorii a locuintelor nu "poate fi implementat inainte de a sti cu o minima precizie pe ce rata de cuprindere in asigurare putem conta, astfel incat sa putem sti in ce masura ne putem permite sa cedam riscurile in reasigurare pe pietele externe", a spus, in luna iulie, directorul general al Allianz Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.

"Guvernul este optimist si vorbeste despre o rata de cuprindere in asigurare de 80%, dupa un an de obligativitate a asigurarii locuintei", a mai spus Constantinescu. "Eu zic ca ar trebui sa fim multumiti daca reusim sa atingem un grad de cuprindere in asigurare de 20% dupa primul an, pentru ca avem exemplu Turciei unde, dupa sase ani de functionare a asigurarii obligatorii a locuintei, se ajunsese, anul trecut, la un grad de cuprindere de doar 17%, care, anul acesta, a scazut la 15%", a mai spus Cristian Constantinescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: