BERD premiaza investitiile de succes in eficienta energetica din Romania

Data publicarii: 08-12-2011 | Mediu

58 milioane euro utilizati de catre  companiile romanesti  in cadrul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD (EEFF)  

Banca Europeana pentru Reconstructie si  Dezvoltare (BERD) continua sa sustina strategia de securitate energetica a Romaniei prin acordarea de fonduri destinate proiectelor de investitii in eficienta energetica si pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. 

BERD a selectionat cele mai bune 10 proiecte  finantate prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD (EEFF). Aceste proiecte de investitii in eficienta energetica au fost implementate in diferite sectoare economice, de la agricultura si industria alimentara, pana la siderurgie si industria tipografica. 

Programul EEFF a fost lansat in ianuarie  2008 cu scopul de a reduce intensitatea energetica a Romaniei si a fost sustinut in mod activ de catre bancile locale partenere BERD: BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, OTP Bank si Raiffeisen Bank. Pana in prezent, 80 de investitii in eficienta energetica, in valoare totala de 58 milioane euro, au fost finantate prin intermediul Facilitatii EEFF.  

Prin intermediul acestor proiecte, se estimeaza economisirea a 880 GWh pe an, ceea ce reprezinta echivalentul a jumatate din consumul anual casnic de energie a municipiului Bucuresti, sau  a unui oras cu 1,4 milioane gospodarii. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este estimata la 300.000 tone CO2 pe an sau echivalentul emisiilor a circa 200.000 autovehicule. 

  " Suntem incantati sa premiem companiile romanesti care si-au asumat angajamentul de a  investi in imbunatatirea eficientei energetice. BERD a oferit sprijin intreprinzatorilor romani, ajutandu-i sa-si reduca consumul de  energie si, in acelasi timp, sa devina mai competitivi prin reducerea costurilor”, a  declarat Claudia Pendred, Director BERD Romania. 

Avand in vedere implementarea cu success a programului EEFF, BERD in cooperare cu Comisia Europeana a lansat de curand o noua facilitate de  finantare in valoare de 60 milioane euro - Facilitatea de Finantare a Energiei Durabile pentru IMM-uri (RoSEFF). Aceasta noua linie de finantare va fi dedicata exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii pe perioada 2012-2014. 

Programul RoSEFF a fost lansat in septembrie 2011 si are ca scop sustinerea companiilor locale interesate in maximizarea economiilor de energie si in imbunatatirea competitivitatii, contribuind in acelasi timp la reducerea intensitatii energetice a Romaniei. 

Noua facilitate de finantare va fi derulata prin intermediul bancilor locale partenere si va promova investitii in proiecte de eficienta energetica si energii regenerabile de mici dimensiuni.  

Cu ajutorul acestei facilitati, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 1 milion euro beneficiind de un grant de pana la 15 procente din partea UE si de consultanta tehnica gratuita, de asemenea, finantata cu fonduri europene. Valoarea grantului va depinde de solutia tehnologica si de economiile de  energie realizate de proiect. 

In cadrul RoSEFF, primul imprumut, in valoare de 20 milioane euro, a fost semnat de BERD cu BCR, iar alte institutii financiare se vor alatura in curand facilitatii. Programele EEFF si RoSEFF sunt doua exemple  de Facilitati de Finantare a Energiei Durabile pe care BERD le-a lansat deja in 15 tari, din Polonia pana in Kazakhstan.  

Aceste Facilitati fac parte integranta din Initiativa BERD pentru Energie Durabila, strategie care vizeaza diminuarea efectelor schimbarilor climatice si imbunatatirea eficientei energetice si a securitatii energetice in regiune. Incepand din 2006, odata cu lansarea acestei initiative, BERD a investit peste 468 milioane euro in proiecte de eficienta energetica in Romania, proiecte a caror valoare de investitie este de aproximativ 1,8 miliarde euro. 

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 5,5 miliarde euro in diferite sectoare din economie, care au atras investitii suplimentare de inca 8,5 miliarde euro.  

Castigatorii premiilor UE-BERD pentru Excelenta in Energie Durabila 2011 sunt: 

1. Premiul pentru eficienta energetica in agricultura si industria forestiera 

Castigator: SC AVICOLA GAESTI SA, Gaesti, Dambovita. Compania a folosit imprumutul EEFF in valoare de 1,1 milioane euro obtinut de la CEC Bank  pentru inlocuirea sistemului de furajare, inlocuirea sistemului de microclimat, introducerea unui sistem de iluminat cu consum redus de energie si inlocuirea sistemelor pentru colectarea oualor, scazand consumul unitar de energie cu 63 de procente.

  2. Premiul pentru eficienta energetica in sectorul alimentar 

Castigator: SC MAREX SA, Braila. Compania va instala un sistem de cogenerare folosind imprumutul EEFF de 2,25 milioane euro obtinut de la OTP Bank 

3. Premiul pentru eficienta energetica in industria hartiei si a ambalajelor 

Castigator: SC FLEXO GRAPHIC SRL, Filipestii de Padure, Prahova. Compania a folosit imprumutul EEFF de 1,9 milioane euro primit de la BRD pentru modernizarea liniei de tiparire. 

4. Premiul pentru eficienta energetica in sectorul de prelucrare a metalului 

Castigator: SC MECANICA SIGHETU SA, Sighetu Marmatiei, Maramures. Compania a folosit imprumutul EEFF in valoare de  1,6 milioane euro obtinut de la Banca Transilvania pentru  inlocuirea masinii de fabricat suruburi, modernizarea cuptorului de tratament termic, modernizarea procesului de zincare, inlocuirea unei prese hidraulice si a masinilor actuale de filetare, frezare, mortezare si rectificare cu unele automatizate.   

5. Premiul pentru eficienta energetica folosind tehnologii inteligente 

Castigator: SC COMALAT SRL, Nanov, Alexandria. Compania a folosit imprumutul EEFF de 257.900 euro obtinut de la BCR pentru achizitionarea unei instalatii de biogaz, a unui racitor de absorbtie si a unei unitati de recuperare de caldura.  

6. Premiul pentru eficienta energetica prin automatizare  

Castigator: SC CONF BINALE IMPEX SRL, Focsani, Vrancea.  Compania a folosit un imprumut EEFF de 123.000 euro de la BCR pentru a inlocui o masina de profilare si o masina de perforare cu un centru de prelucrare cu comanda numerica, care poate efectua ambele operatiuni. 

7. Premiul pentru eficienta energetica in cladiri 

Castigator: SC OLANESTI RIVIERA SA, Olanesti, Valcea. Compania a semnat un imprumut EEFF de 663.000 euro cu CEC Bank  pentru reabilitarea  termica a cladirii, montarea de panouri solare pentru producerea apei calde menajere pentru hotel si un centru de tratament, inlocuirea arzatoarelor si modernizarea a doua cazane de apa fierbinte. 

8. Premiul pentru eficienta energetica pentru o companie condusa de o doamnna director general 

  Castigator: SC PORT BAZINUL NOU SA, Galati. Compania a inlocuit doua macarale plutitoare cu un incarcator modern Sennebogen, marind capacitatea de incarcare a marfurilor si obtinand o economie de energie de 73%. Investitia a fost finantata folosind un imprumut EEFF in valoare de 309,000 euro de la Raiffeisen Bank.  

9. Premiul EEFF pentru "Promovarea investitiilor in eficienta energetica” 

BERD a acordat acest premiu celor sase banci participante: Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, OTP Bank si Raiffeisen Bank pentru recunoasterea  parteneriatului si implicarii acestora in identificarea, finantarea si implementarea proiectelor sustinute prin Facilitatea EU-EBRD de Finantare a Eficientei Energetice. 

10. EEFF Award for Sustainable Energy  

Castigator: ROTEC, Buzau - companie care produce echipamente tehnologice, precum strunguri, masini de alezat si frezat, masini de transport, masini de taiat, echipamente de sudura - a utilizat un credit EEFF de la BCR de 413.000 euro pentru inlocuirea liniei de fabricatie piese forjate, noua linie de forjare cuprinzand  un cuptor de incalzire, un manipulator de forjare si un ciocan electrohidraulic de forjare. Investitia a condus la  un consum specific de energie cu 76% mai mic. 



Tag-uri: