CSSPP: Noi proiecte de acte normative, in dezbatere publica

Data publicarii: 08-12-2011 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat pe website-ul propriu www.csspp.ro, in sectiunea Dezbatere Publica, conform principiului transparentei decizionale:

  •  Proiectului normei pentru modificarea si completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare 
  •  Proiectul normei pentru modificarea si completarea Normei nr. 11/2008 privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • Elaborarea noilor acte normative a fost determinata de intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor administrate privat. 

Va reamintim ca Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a inclus o noua categorie de persoane asigurate in sistemul public, respectiv cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. Conform prevederilor OUG nr. 98/2011, aceasta noua categorie de persoane a caror identitate nu constituie informatie clasificata potrivit legii trebuie sa adere la un fond de pensii administrat privat. 

De asemenea, OUG nr. 98/2011 include casele de pensii sectoriale in sistemul de pensii administrate privat, avand in vedere atributiile legale ale acestora privind evidenta asiguratilor din sistemul public de pensii. Astfel, casele de pensii sectoriale devin institutii de evidenta, similare Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP).

Proiectul normei pentru modificarea si completarea Normei nr. 22/2009 privind  aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare

  Proiectul de act normativ prevede ca persoanele# eligibile care nu au implinit varsta de 35 de ani sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat in termen de 7 luni - de la intrarea in vigoare a OUG nr. 98/2010, iar cele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au optiunea de a adera la Pilonul II. Conform noii norme, casele de pensii sectoriale, in calitate de institutii de evidenta a participantilor, au aceleasi atributii ca si CNPP.   

Proiectul normei pentru modificarea si completarea Normei nr. 11/2008 privind colectarea contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat

Noua norma completeaza atributiile ANAF# si CNPP referitoare la colectarea contributiilor participantilor din Pilonul II, instituind, totodata, noi prevederi si pentru casele sectoriale in acest domeniu. 

Proiectul de act normativ introduce, pentru a asigura unitatea de exprimare in legislatia secundara, notiunea generica de "documente de asigurare” pentru urmatorii termeni: contract de asigurare sociala, declaratie individuala de asigurare si declaratie nominala de asigurare. 

Proiectele de acte normative se vor afla in dezbatere publica pana la data de 23 decembrie 2012.

Tot in sectiunea Dezbatere Publica, CSSPP a publicat Proiectului normei de modificare si completare a Normei nr. 25/2007 privind marketingul fondului de pensii administrat privat.

Proiectul de norma introduce o noua sectiune referitoare la reavizarea agentilor de marketing persoane fizice odata la 4 ani si adauga noi prevederi referitoare la raspunderea administratorului/agentului de marketing persoana juridica in relatia cu acestia. Totodata, apar noi articole referitoare la obligatiile entitatilor autorizate/avizate in vederea desfasurarii activitatii de marketing, la interdictii in cadrul activitatii de marketing si la regimul sanctionator aplicabil. 

Proiectul de act normativ se va afla in dezbatere publica pana la data de 5 ianuarie 2012.

Reglementarile ce urmeaza a fi adoptate de catre CSSPP sunt publicate pe website-ul propriu www.csspp.ro, inaintea parcurgerii procedurii de aprobare a acestora in cadrul institutiei, astfel incat persoanele interesate sa poata lua cunostinta de continutul acestora si sa formuleze eventuale propuneri si observatii.