ZIUA Z. Summitul pentru evitarea apocalipsei EURO

Data publicarii: 08-12-2011 | Actualitate

Oficialii europeni se intalnesc azi la Bruxelles pentru un dineu ce va preceda reuniunea Consiliului European de maine. Cele doua zile sunt cruciale pentru eforturile UE de a contracara criza si de a salva astfel zona euro si moneda unica. Oficialii Uniunii Europene dau azi startul unui summit vital la Bruxelles, unde vor incerca sa ajunga la un acord privind rezolvarea crizei datoriilor din Zona euro, potrivit BBC News.

Discutiile, ce vor dura doua zile, au fost descrise de unii analisti drept cruciale pentru cele 17 state din Zona euro, noteaza Mediafax.

Germania si Franta incearca sa obtina noi tratate UE, cu reguli fiscale mai stricte, care presupun sanctiuni automate pentru statele care se indatoreaza excesiv. Pe de alta parte, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ofera un plan mai rapid, ce prevede numai amendarea tratatelor existente.

Romania sustine o varianta de modificare limitata a actualelor tratate si este de acord cu o "partajare a suveranitatii", prin cedarea catre UE a dreptului de supervizare a bugetului national.

Integral in Realitatea.net