Isarescu: Mai devreme sau mai tarziu Romania va adopta moneda europeana

Data publicarii: 09-12-2011 | Finante-Banci

Romania va adopta, mai devreme sau mai tarziu, moneda europeana, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale Romaniei, Mugur Isarescu, la deschiderea conferintei anuale EIBA.

"Noi privim la zona euro exact din punct de vedere legal. De la intrarea in 2007 (a Romaniei - n.r.) in Uniunea Europeana am acceptat ca la un moment dat, in viitor, vom fi pregatiti sa adoptam moneda euro. Si pana la acel moment mai avem, dar mai devreme sau mai tarziu aceasta tara va adopta moneda comuna. Din acest punct de vedere, tara deja a facut pasi in aceasta directie. Avem o tinta. Este o tinta care sa mentina coerenta politicilor economice in aceasta tara, care ca multe alte tari in cursul anului electoral se dovedesc a avea slabiciunea de a relaxa politicile economice", a spus Isarescu. 

El a explicat ca aceasta tinta ar putea fi un reper care ar putea pune presiuni pe Guvern, pe politicieni si pe toate institutiile implicate in vederea mentinerii coerentei politicilor economice. 

"Daca, de exemplu, pana in 2013, anul de dupa alegeri, se dovedeste a nu fi capabili sa intram in ERM II, probabil tinta va fi stabilita mai sus (dupa 2015 - n.r.). In acelasi timp, trebuie sa avem o pozitie clara cu privire la ceea ce s-a intamplat in Europa, deoarece acum este mult mai usor si mult mai confortabil sa mentinem obiectivul pana in 2015, apoi sa fixam o alta tinta. Sau sa spunem ceva de genul: 'Am vazut de asemenea alte tari. Noi nu avem tinta pentru adoptarea euro din cauza ca este criza in zona euro'", a adaugat guvernatorul BNR. 

In ceea ce priveste opinia publica referitor la adoptarea euro, Isarescu a aratat ca, la fel ca in orice tara, aceasta este "instabila". 

"Inainte de a aparea criza din zona euro, 90% dintre romani, daca erau intrebati daca doresc sa intre in zona euro, ar fi raspuns: 'Da, peste noapte'. De asemenea, exportatorii spuneau de ce nu adoptam mai repede euro. Cand a venit criza, nu am un sondaj, dar probabil ca mai putin de jumatate dintre romani doresc acum sa trecem la euro", a spus guvernatorul bancii centrale. 

Acesta a adaugat ca, din punct de vedere cultural, popularitatea monedei europene este un element instabil, dar a afirmat ca, in opinia sa, sentimental, emotional, oricarui roman i-ar placea sa aiba o moneda care sa fie o moneda europeana si care sa ii permita sa calatoreasca in toata Europa ca pe o piata unica. 

"Desigur, ei vor dori sa fie o moneda puternica si sa aiba perceptia ca este o valuta forte, care nu este acum (euro- n.r.)", a mai spus Isarescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: