Croatia a semnat tratatul de aderare la UE

Data publicarii: 09-12-2011 | International

Croatia a semnat vineri la Bruxelles tratatul care ii va permite sa devina in iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, dupa ce documentul va fi aprobat de populatie printr-un referendum si dupa ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.

Dupa o noapte lunga de negocieri la Bruxelles, liderii europeni au parafat, in absenta remarcata a presedintelui francez Nicolas Sarkozy, tratatul de aderare cu premierul croat in exercitiu Jadranka Kosor si presedintele Ivo Josipovic, finalizand astfel cei sase ani de negocieri de aderare. Franta a fost reprezentata de ministrul pentru afaceri europene Jean Leonetti. 

"Sunteti calduros bineveniti in familia europeana", le-a spus liderilor croati presedintele UE Herman Van Rompuy, adaugand insa ca acesta 'nu este inca sfarsitul drumului pentru Croatia'. "Reformele trebuie sa continue inainte de data aderarii", a subliniat el. 

"Asistam la un eveniment istoric care, masurat in functie de importanta sa pentru poporul croat, nu are egal decat in declaratia de independenta a tarii noastre", a afirmat presedintele croat. 

Seful guvernului croat va participa vineri, pentru prima data, la un summit european, dar in calitate de observator. 

UE a creat in ceea ce priveste Croatia un sistem de monitorizare pentru a se asigura ca Zagrebul isi va continua eforturile de reforma pana in iulie 2013. 

Comisia Europeana va elabora rapoarte asupra stadiului de implementare a reformelor in sistemul judiciar, in domeniul concurentei si in cel al luptei impotriva crimei organizate si coruptiei. 

Daca Zagrebul isi relaxeaza eforturile, atunci executivul european va putea sa-i trimita scrisori de avertisment, care ar putea fi urmate de eventuale sanctiuni decise de cele 27 de state membre (spre exemplu prin inghetarea fondurilor europene). 

Dupa Slovenia in 2004, Croatia este a doua din cele sase foste republici iugoslave care va adera la UE, o perspectiva promisa tuturor statelor din Balcanii de Vest.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: