Ce facem daca o banca-mama intra in faliment?

Data publicarii: 12-12-2011 | Finante-Banci

  • BNR a pregatit trei variante de raspuns intr-un astfel de scenariu, toate implicand izolarea bancii romanesti de actionarul majoritar falit.
  • Filosofia de la care pleaca Banca Nationala este aceea de a nu lasa deponentii persoane fizice si juridice sa ia vreo pierdere pe partea de depozite.
  • Nicolae Cinteza: "Nu exista probleme care sa ne ingrijoreze, dar daca, Doamne fereste, se ajunge la asa ceva, masurile trebuie sa rezolve toti creditorii bancii".

Sistemul bancar romanesc este stabil, iar pentru anul viitor nu se intrevede un soc major care sa impuna masuri exceptionale fata de unele banci locale. Totusi, Banca Nationala a Romaniei este pregatita sa reactioneze in cazul in care una dintre bancile-mama ar intra in faliment, influentand negativ si subsidiara de aici, potrivit directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care a prezentat variantele de actiune intr-un astfel de scenariu in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat la Sinaia, de Alpha Bank Romania, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor.

Diagnosticul bancii centrale este acela ca neincrederea s-ar propaga rapid, inducand risc sistemic, in cazul in care o institutie de credit ar intra in faliment si lichidare. Astfel, perspectiva asumarii unor pierderi de catre deponenti este inlaturata, indiferent daca este vorba de persoanele fizice sau de companii. In schimb, actionarul majoritar care nu mai poate sustine financiar banca romaneasca ar urma sa sacrifice tot ce a adus pana in prezent, fie sub forma de capital, fie ca imprumuturi subordonate.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: