2012, un nou an de austeritate bancara

Data publicarii: 14-12-2011 | Finante-Banci

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a declarat luni ca soldul creditelor va ramane anul viitor la un nivel constant sau va inregistra o crestere foarte modesta, prognoza BCR avand in vedere o crestere de 2-5%.

"Va ramane in discutie ce se va intampla cu celelalte finan-tari si cum vor evolua dobanzile pentru aceste finantari, in conditiile in care exista aceasta presiune internationala (solicitarea EBA de implementare a Basel III mai devreme, n.r.). Opinia mea este ca soldul creditelor anul viitor fie va ramane la nivel constant, fie va inregistra o crestere foarte modesta. Prognoza noastra are in vedere o crestere de 2-5% pe sold", a spus Lucian Anghel, in cadrul "Forumului Bancar Roman", organizat de BNR in colaborare cu ARB si Finmedia.

El a declarat ca negocierile pentru acordul Basel III au durat circa 3 ani si jumatate, cu implementare in 2018-2019, deci o perioada foarte lunga de timp, astfel incat bancile sa  fie pregatite sa indeplineasca cerintele de capital de 8%, in crestere fata de Basel II. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a venit acum cateva luni si a solicitat pentru marile banci europene ca in termen de mai putin de 9 luni sa ajunga la o rata a capitalului de 9%.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: