Rezistenta impotriva uniunii fiscale europene se extinde si in afara Marii Britanii

Data publicarii: 15-12-2011 | International

Dupa ce David Cameron a refuzat sa se ralieze pozitiei celorlalte state europene in privinta transferului de suveranitate bugetara catre Bruxelles, si alte guverne incep sa isi exprime dubiile la adresa conditiilor incluse in noul tratat.

Daca initial premierul britanic parea sa se fi manevrat intr-o pozitie izolata in cadrul Uniunii Europene, la nici o saptamana dupa summitul de la Bruxelles noul tratat a devenit subiectul unor dezbateri aprinse si in alte capitale europene, scrie Romania Libera

Astfel, premierul ceh Petr Necas a declarat, conform cotidianului Financial Times, ca atat timp cat nu cunoaste parametrii exacti ai tratatului tara sa nu se poate pronunta in mod clar pentru o aderare la acesta: "Deocamdata, nu avem decat o bucata de hartie, si pana si numele viitorului tratat s-ar putea schimba. Cred ca ar fi  greseala politica daca am spune acum ca trebuie sa semnam aceasta hartie". Principala critica a lui Necas, dar si a altor lideri, la adresa tratatului este ca deocamdata nu se stie daca numai tarile din zona euro vor fi obligate sa isi supuna bugetul controlului Comisiei Europene, sau daca si celelalte state semnatare vor fi nevoite sa faca acest lucru.

Dispute la Dublin, Helsinki si Copenhaga

Si in Irlanda tratatul a fost primit cu scepticism. Liderii opozitiei au cerut premierului Enda Kenny sa permita un referendum asupra semnarii acestuia - un vot pe care guvernul l-ar pierde cu siguranta, conform unei analize publicate in Financial Times. Gerry Adams, liderul partidului Sinn Fein, a declarat, conform portalului EUobserver, ca "guvernul a semnat o limitare a deficitului bugetar draconica, de numai 0,5%, fara sa fi avut o evaluare a consecintelor sociale si economice ale unei asemenea masuri".

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: