Guvernul si-a angajat raspunderea pe comasarea alegerilor din 2012

Data publicarii: 15-12-2011 | Politica

Guvernul si-a angajat, joi, raspunderea in fata parlamentului, pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi. Parlamentarii au transmis 18 amendamente la acest proiect de lege, iar Guvernul a acceptat patru. 

De asemenea, printr-un amendament depus de deputatul PDL Mircea Toader se instituie obligativitatea ca presedintii birourilor electorale comunale, orasenesti si municipale, precum si loctiitorii lor sa fie juristi neafiliati politic si care sa nu fie rude, pana la gradul IV, cu vreunul dintre candidati. 

O alta propunere, facuta de PNL, si acceptata de Guvern, prevede ca birourile electorale ale sectiilor de votare sunt formate dintr-un numar impar de membri, pentru a putea transa deciziile. 

In proiectul propus initial de Guvern, birourile electorale aveau un presedinte, un loctiitor si cel mult sase reprezentanti propusi de partide, dar prin amendare se adauga inca un membru. 

Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. 

"Dorim ca in 2012, un an extrem de dificil in contextul crizei economice internationale, sa avem mai putina dezbatere care sa produca instabilitate si sa avem un an in care sa ne concentram pe ceea ce inseamna investitii, locuri de munca pentru a putea consolida cresterea economica", a argumentat, luni, premierul Emil Boc. 

Totodata, el a aratat ca participarea electoratului la vot este mai buna in cazul comasarii alegerilor si nu trebuie ignorat si faptul ca se face o economie bugetara "de cel putin 20 milioane de euro". 

Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari. 

Data alegerilor comasate se va stabili prin hotarare de guvern. 

*** 

Guvernul condus de Emil Boc si-a angajat raspunderea in Parlament de sapte ori, cu 13 legi asumate individual sau la pachet. Astfel, actualul Executiv a folosit angajarea raspunderii mai mult decat toate guvernele din ultimii 20 de ani.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: