BEI sprijina metroul din Bucuresti si producerea de energie electrica in Romania

Data publicarii: 16-12-2011 | Finante-Banci


Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda Romaniei doua imprumuturi in valoare de aproape 500 milioane EUR: 

465 milioane EUR pentru finantarea proiectarii, constructiei si darii in folosinta a tronsonului II al Magistralei 5 a metroului bucurestean, in vederea crearii unui nou coridor de transport public subteran est-vest in capitala Romaniei; si

33 milioane EUR pentru imbunatatiri in domeniul mediului la Unitatea 4 a centralei electrice de termoficare pe carbune de la Paroseni. 

Vicepresedintele BEI Wilhelm Molterer, responsabil cu activitatea de creditare a BEI din Romania, afirma: 

"Sunt foarte multumit ca fondurile BEI pot contribui la imbunatatirea substantiala a mediului si a calitatii vietii din zona metropolitana Bucuresti prin modernizarea retelei de transport public, precum si la reducerea semnificativa a poluarii determinate de producerea energiei electrice in cadrul termocentralei de la Paroseni”.

Proiectul metroului din Bucuresti presupune prelungirea Magistralei 5 intre statiile Universitate si Pantelimon, construirea Depoului Pantelimon 2 si achizitia a 30 de trenuri noi pentru aceasta linie. Cu noul tronson II, care este prevazut a intra in functiune dupa luna martie 2019, numarul calatorilor transportati anual cu metroul va creste cu 34 de milioane, pana la aproape 260 de milioane. Construirea tronsonului II se va desfasura in paralel cu construirea tronsonului I (dintre Drumul Taberei si Universitate), care este, de asemenea, cofinantat de BEI printr-un imprumut de 395 milioane EUR contractat in noiembrie 2009. Noua magistrala 5 de metrou va contribui la reducerea utilizarii autovehiculelor proprietate personala, mediul urban beneficiind de pe urma consecintelor pozitive, precum diminuarea blocajelor din trafic, a emisiilor produse de trafic si a nivelului zgomotului.

Proiectul privind termocentrala de la Paroseni va sprijini punerea in functiune a unei instalatii de desulfurare a gazelor de ardere si a unui sistem de colectare, transport si depozitare a cenusii si zgurii. Aceasta va duce la reducerea semnificativa a poluarii prin emisii de SO2 determinate de manipularea cenusii si zgurii, contribuind in acelasi timp la satisfacerea cererii crescande de energie electrica si termica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: