Presedintele nord-coreean Kim Jong-Il a murit

Data publicarii: 19-12-2011 | Actualitate

Presedintele nord-coreean Kim Jong-Il, a carui sanatate era cunoscuta ca fiind subreda de mai multi ani, a murit sambata si fiul sau, Kim Jong-Un, a fost numit sa ii succeada, a anuntat, luni, mass-media oficiala a regimului comunist, transmite AFP.

Liderul nord-coreean, in varsta de 69 sau 70 de ani, "a decedat dupa o mare epuizare mentala si fizica" la 17 decembrie la 8.30 ora locala (16 decembrie 23.30 GMT), a anuntat agentia centrala de presa coreeana (KCNA), agentia oficiala nord-coreeana. 

Kim, a carui mobilitate era redusa dupa un accident cerebral in 2008, a murit de "infarct de miocard sever si de o criza cardiaca" in trenul sau in timpul uneia dintre traditionalele sale deplasari pe teren, a adaugat ea, subliniind ca o autopsie a fost efectuata duminica. 

Fiul sau, Kim Jong-Un, nascut in 1983 sau 1984, a fost numit sa ii succeada in fruntea unicei dinastii comuniste din istorie, de asemenea potrivit agentiei oficiale a Coreei de Nord, care ii cheama pe nord-coreeni sa il recunoasca acum ca liderul lor. 

"Toti membrii de partid (muncitori), militarii si publicul trebuie sa urmeze fidel autoritatea tovarasului Kim Jong-Un si sa apere si sa intareasca frontul unit al partidului, armatei si al publicului", a cerut ea. 

Funeraliile sale au fost fixate la 28 decembrie la Phenian. Autoritatile statului stalinist au decretat doliu din 17 pana in 29 decembrie. 

La Seul, guvernul sud-coreean a fost plasat in stare de alerta la anuntul mortii lui Kim, cele doua tari ramanand din punct de vedere tehnic in stare de conflict armat dupa armistitiul precar semnat la sfarsitul razboiului din Coreea (1950-1953). 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: