FMI a deblocat 507 milioane de euro pentru Romania

Data publicarii: 20-12-2011 | Finante-Banci

Fondul Monetar International a anuntat luni ca a deblocat 507 milioane de euro pentru Romania, care a refuzat suma pentru moment, preferand sa o pastreze in rezerva, relateaza AFP.

Consiliul de Administratie al institutiei cu sediul la Washington a dat unda verde pentru varsarea acestei sume catre Bucuresti, in cadrul unui acord de 3,6 miliarde de euro convenit in martie, se arata intr-un comunicat al FMI. 

Insa 'autoritatile (romane) au precizat ca vor continua sa considere acordul ca fiind un acord de tip preventiv si ca, prin urmare, nu intentioneaza sa traga' banii, a precizat FMI. 

Economia Romaniei a intrat in recesiune in 2009 pe fondul crizei mondiale. Un plan de finantare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Uniunii Europene si Bancii Mondiale a fost necesar pentru a permite statului sa faca fata crizei, reaminteste AFP. 

Romania a realizat progrese considerabile, dar au sporit riscurile, din cauza turbulentelor financiare din zona euro, a declarat David Lipton, director adjunct al FMI, in comunicatul transmis de institutie dupa ce FMI a aprobat cea de-a treia evaluare in cadrul acordului de precautie. 

'Romania a realizat progrese considerabile sub programul sprijinit de Fondul Monetar International. Implementarea politicilor ramane solida si toate tintele programului au fost indeplinite. A revenit cresterea economiei, in timp ce inflatia a scazut. Totusi, au sporit considerabil riscurile din cauza turbulentelor financiare din zona euro. Angajamentul continuu pentru reformarea economiei este crucial pentru a face fata incertitudinilor actuale', a afirmat David Lipton. 

'Autoritatile sunt in grafic pentru a indeplini tintele fiscale pentru 2011, iar bugetul pe 2012 ar trebui sa duca la un deficit mult sub 3% din PIB anul viitor. Sunt binevenite planurile referitoare la problemele cronice din sectorul sanatatii si de imbunatatire a administrarii fiscale. 

Sunt, de asemenea, necesare progrese suplimentare pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE. Eforturi suplimentare pentru reformarea companiilor de stat, impreuna cu o reglementare sporita si o politica de preturi orientata catre piata vor fi esentiale pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei economice si sprijinirea cresterii', a afirmat oficialul FMI. 

Acesta a avertizat ca 'riscurile din sistemul bancar, ce decurg din dificultatile inregistrate in alte zone ale Europei, cer o vigilenta puternica din partea autoritatilor de supervizare. Sporirea monitorizarii si planuri detaliate pentru starea de urgenta - inclusiv proceduri pentru utilizarea noilor imputerniciri din sectorul bancar - pentru a preveni posibila contaminare, ar trebui sa fie obiectivul central. Chiar daca inflatia a scazut semnificativ, politica monetara ar trebui sa ramana prudenta, pe fondul actualelor incertitudini'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: