Franks nu crede ca va pica vreo banca

Data publicarii: 22-12-2011 | Finante-Banci

  • Putin probabil ca o banca din Romania sa cada - in ansamblu, pozitia sistemului bancar ramane una echilibrata, spune reprezentantul FMI.
  • "Daca ne-am afla intr-o problema severa, este posibil sa extindem valoarea aranjamentului. (...) Acest lucru a mai fost facut si in alte tari".
  • Oficialul Fondului a avertizat si ca este posibila revenirea presiunilor pe curs si iesiri de capital.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, spune ca este putin probabil ca o banca din Romania sa cada, aratand ca desi unele institutii de credit au transferat bani in afara tarii, altele au adus capital, astfel ca in ansamblu pozitia sistemului bancar ramane una echilibrata. Intrebat daca acordul cu institutiile internationale este suficient pentru situatia in care o banca din Romania ar da faliment, Franks a afirmat ca un astfel de scenariu este putin probabil, iar daca totusi s-ar intampla, suma disponibila din acord ar putea creste in foarte scurt timp. 

"Exista riscuri (...) dar nu, scenariul pe care l-ai descris nu are o probabilitate mare. Daca ne-am afla intr-o problema severa, este posibil sa extindem valoarea aranjamentului stand-by intr-o perioada foarte scurta de timp, cu aprobarea boardului. Acest lucru a mai fost facut si in alte tari", a declarat Franks pentru Mediafax. In ceea ce priveste riscul ca bancile straine sa-si retraga finantarile din Romania in perioada urmatoare, oficialul FMI a aratat ca, intr-adevar, unele banci au redus expunerile pe Romania, insa altele au majorat-o, astfel ca impactul a fost relativ neutru.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: