Investitie BERD in infrastructura de apa din Romania

Data publicarii: 22-12-2011 | Finante-Banci

Un imprumut de 33 milioane RON  pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apa in Bistrita-Nasaud

Urmand alte sapte proiecte similare lansate in Romania in ultimul an, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sustine modernizarea infrastructurii de apa in judetul Bistrita-Nasaud, nord-vestul Romaniei, printr-un imprumut de 33 milioane lei (echivalentul a 7,8 milioane euro) acordat companiei de utilitati SC Aquabis S.A.

Imprumutul in valoare de 344 milioane lei face parte din Programul Cadru (R2CF) initiat de BERD pentru co-finantarea sectorului de apa din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (UE).

Fondurile BERD vor co-finanta constructia, extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa potabila si canalizare in judetul Bistrita-Nasaud. Totodata, datorita acestui proiect, compania Aquabis va putea reduce semnificativ pierderile de apa, va optimiza costurile de operare si va aduce sistemele de apa si canalizare la nivelul standardelor si reglementarilor Uniunii Europene.

Proiectul va permite companiei sa-si extinda aria de acoperire a serviciului de la 84% la 98% pentru sistemul de alimentare cu apa potabila si de la 60% la 91% pentru sistemele de canalizare pana in 2013, aducand in felul acesta servicii de alimentare cu apa si canalizare pentru 134.000 de locuitori ai judetului Bistrita-Nasaud. 

"Suportul BERD este esential pentru a facilita absorbtia fondurilor UE pentru modernizarea infrastructurii de apa din Romania. Prin intermediul acestei noi investitii, Banca continua sa sustina modernizarea infrastructurii de apa din tara, precum si imbunatateasca calitatii serviciilor de alimentare cu apa si canalizare pentru a se conforma cu standardele UE”, a declarat Claudia Pendred, director BERD al biroului din Bucuresti.

"Suntem incantati sa continuam colaborarea de success pe care o avem cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare prin intermediul acestui nou proiect. Finantarea BERD ne va ajuta sa folosim fondurile UE disponibile cu scopul de a imbunatati standardele sistemului de alimentare cu apa in Bistrita-Nasaud precum si accesul la serviciile de apa in regiune”, a declarat Ion Sandru, Director SC Aquabis S.A.

Guvernul spaniol si Fondul Special al Actionarilor Bancii sprijina complementar investitia BERD printr-un grant de 765.000 euro din fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnica.

R2CF este un program-cadru in valoare de 200 milioane euro lansat de BERD in 2010 pentru a sprijini investitiile in sistemele de apa si canalizare din Romania si pentru a ajuta municipalitatile sa absoarba fondurile disponibile din Fondul de Coeziune al UE.

Bistrita-Nasaud este al optulea judet din Romania care primeste finantare in cadrul acestui program, dupa investitii similare in Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Dambovita, Iasi si Sibiu. Se estimeaza ca, prin intermediul acestui program-cadru, se vor mobiliza investitii suplimentare de aproximativ 1.5 miliarde euro in sistemul de apa si canalizare din Romania.

De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a investit fonduri de peste 5,4 miliarde de euro in diferite sectoare ale economiei.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: