Statul, principalul partener al asiguratorilor si in 2012

Data publicarii: 28-12-2011 | Finante-Banci

Scad vanzarile de polite auto, dar cresc cele la politele pentru locuinta, tocmai datorita unei legi adoptate de Parlament, in timp ce legea sanatatii este asteptata cu sufletul la gura. Companiile de asigurare tind sa scape de dependenta de sectorul auto, insa se trateaza si la anul cu stimulente de la stat.

Anul 2011 a fost foarte greu pentru asiguratori, iar 2012 va fi, din pacate, si mai greu. Astfel caracteriza situatia pietei asigurarilor unul dintre cei mai vechi oameni din sistemul asigurarilor la o intalnire informala cu jurnalistii. Si totusi exista si vesti bune. Anul care abia incepe va aduce un cadou asteptat de multa vreme de mai multe companii din Romania. Este vorba despre inceputul reformei sanatatii, care, din 2013, va genera o infuzie de aproape 3 miliarde de euro pe an in piata asigurarilor, adica exact suma colectata anual la bugetul asigurarilor de sanatate care va trece in administrare privata.

Tot in 2012 exista sanse reale ca politele auto, pana acum vedetele incontestabile ale pietei, sa piarda majoritatea absoluta in portofoliile asiguratorilor. Tendinta este sesizabila inca din rezultatele obtinute de companii dupa primele noua luni ale anului trecut, cand vanzarile de asigurari RCA au scazut cu aproape 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce primele brute subscrise pe segmentul CASCO au scazut cu aproape 20%. Pe ansamblu, segmentul auto mai reprezinta doar putin peste 60% din intreaga piata, fata de aproape 80% la cat ajunsese in anii de varf 2008 si 2009. Ce pun asiguratorii in loc? Segmentul life nu a incetat sa creasca de la debutul crizei.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: