600 de milioane de euro. Marea risipa a statului din 2010

Data publicarii: 10-01-2012 | Economie

In 2010, anul in care zeci de mii de angajati ai statului au fost concediati pentru a economisi banii bugetului, salariile au fost taiate cu un sfert iar TVA a crescut cu 5%, institutiile publice au risipit 600 de milioane de euro.

Institutiile statului au risipit in 2010 600 de milioane de euro prin achizitii de echipamente fara licitatii, plati nejustificate catre persoane fizice sau juridice, proiecte prost gestionate, contracte derulate dezavantajos pentru stat sau diferite erori financiare, arata raportul anual publicat zilele trecute de catre Curtea de Conturi a Romaniei (CCR).

Controlul a fost facut prin sondaj asupra 2.751 de companii, regii si autoritati ale statului, precum si a unor ministere si a aratat ca doar 4% din acestea ar pute primi un certificat de buna purtare din partea CCR.

Procentajul este de 4 ori mai mic decat in 2008. Evolutia negativa este justificata de oficialii CCR atat printr-o crestere a exigentei auditorilor, cat si prin "amploarea crescuta a neregulilor constatate". 

Cititi integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: