Retrogradari MASIVE: Au fost reduse ratingurile a 9 tari europene. Ce urmeaza?

Data publicarii: 16-01-2012 | International

Agentia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat vineri noua tari din zona euro, pe lista aflandu-se Austria, Franta, Malta, Slovacia si Slovenia , al caror rating a fost redus cu o treapta si Italia, Spania, Portugalia si Cipru, care au fost depunctate cu doua trepte.

Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda au fost confirmate.

Agentia a renuntat la supravegherea cu implicatii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.

Cea de-a  doua mare economie a zonei euro, Franta, a fost retrogradata si ea cu o treapta, de la "AAA" la "AA+" si a pierdut pentru prima data calificativul maxim posibil.

Efectul Standard & Poor's asupra Europei: burse cazute, euro prabusit, noi planuri de austeritate

In urma cu o luna, Germania a primit o avertizare de la agentia de rating Standard & Poor's, pe masura ce criza datoriilor publice s-a adancit. Berlinul este principalul donator al UE si salvatorul de serviciu al tarilor cu probleme.

APOGEUL CRIZEI Standard & Poor's avertizeaza Germania cu retrogradarea ratingului

Alaturi de Germania, au fost avertizate alte cinci tari care beneficiaza in prezent de rating AAA: Franta, Olanda, Finlanda, Austria si Luxemburg. Toate vor fi incadrate sub "perspectiva de credit negativa". Avertismentul adresat de S&P inseamna ca exista sanse de 50% ca ratingul celor sase state UE sa fie retrogradat in urmatoarele 90 de zile, noteaza Financial Times.

Franta risca sa isi vada ratingul retrogradat cu doua trepte.

Avertismentul S&P vizeaza de fapt, in total, 15 economii din zona euro, care vor fi incadrate sub "perspectiva de credit negativa". Singurele doua tari din Zona euro care nu sunt vizate de anunt sunt Grecia, a carei nota corespunde in prezent incapacitatii de plata, si Ciprul, pe care S&P l-a plasat anterior sub "supraveghere negativa".

Agentia de rating are un diagnostic dur pentru toate eforturile liderilor europeni implicati in contracararea crizei.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: