Ungaria: Comisia Europeana anunta declansarea procedurii de infringement

Data publicarii: 18-01-2012 | International

Comisia Europeana a anuntat marti, la Strasbourg, ca va lansa procedura de incalcare a prevederilor tratatelor UE (infringement) contra Ungariei, a carei noua constitutie contine aspecte privind statutul bancii centrale si procesul de selectie a judecatorilor ce contravin dreptului comunitar.

''Am decis sa lansam procedura de infractiune'' contra Ungariei, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la finalul reuniunii saptamanale a Colegiului comisarilor europeni, care a avut loc la Strasbourg. 

Executivul UE va trimite Budapestei o scrisoare de notificare oficiala, ce reprezinta prima etapa a procedurii de infringement. 

Premierul ungar Viktor Orban, care miercuri se va afla in Parlamentul European, a fost somat sa modifice reformele constitutionale referitoare la independenta bancii centrale, statutul magistratilor si al autoritatii ungare din domeniul protectiei datelor. ''Ungaria, ca orice alt stat membru al Uniunii, este obligata de tratate sa garanteze independenta bancii sale centrale, a autoritatii responsabile cu protectia datelor si a judecatorilor'', a explicat Barroso. 

Ungaria se afla si sub presiunea Fondului Monetar International, care este ingrijorat mai ales de problema independentei presedintelui bancii centrale ungare, ai carui adjuncti, potrivit noii constitutii, trebuie sa fie numiti de catre guvern. 

Diferendul ar putea avea urmari financiare importante, in conditiile in care Ungaria va trebui sa se imprumute de pe piata financiara la rate ale dobanzii extrem de mari. Budapesta incearca sa obtina o asistenta financiara de la UE si FMI de 15-20 miliarde de euro. 

Sursa: AGERPRES