Cum au ajuns bancile centrale stapanii lumii

Data publicarii: 18-01-2012 | Finante-Banci

Niciodata in istorie interventia bancilor centrale in economie nu s-a aflat la cote atat de ridicate precum cele din prezent, dand nastere unor dezechilibre grave.

In urma cu doar patru ani, practicile utilizate astazi de bancile centrale erau de neconceput. Politicile economice ale bancilor centrale de acum "au sarit" peste improbabil si au ajuns direct la inimaginabil, care a devenit inevitabil. Astazi, acestea sunt doar "instrumente de sprijin". In acest interval, bilanturile bancilor centrale s-au extins considerabil, in mare parte datorita tiparii si injectarii de bani in piete. 

Banca Centrala Europeana, Rezerva Federala a SUA si banca nationala a Japoniei (cele mai mari banci centrale din lume) au in bilanturi 8.000 de miliarde de dolari, adica aproape 25% din PIB-ul total al tarilor dezvoltate, potrivit celor mai recente estimari. Insa o buna parte dintre acesti bani sunt "artificiali" si implica riscuri pe masura, avertizeaza economistii. Spre exemplu, Rezerva Federala are capital in valoare de 50 de miliarde de dolari, insa in bilanturi are 2.500 de miliarde de dolari, noteaza economistii UBS in studiul "Cat de sigure sunt bancile centrale?". 

Integral in Adevarul