Cat au marit bancile dobanzile in 2012

Data publicarii: 19-01-2012 | Finante-Banci

Promotiile aflate pe ultima suta de metri si dobanzile inter-bancare reduse salveaza de presiunea pusa de banci pe cresterea dobanzilor la credite. Unele banci au crescut marjele la anumite imprumuturi cu pana la 2%.

Majoritatea bancilor au aplicat de la inceputul anului cresteri ale marjelor practicate, consecintele fiind mai putin vizibile ca urmare a promotiilor inca existente si a nivelului redus la care se gasea la finele anului trecut dobanda interbancara in euro sau lei, afirma brokeri de credite consultati de  Romania Libera.

Cresterea marjelor, cuprinsa intre 0,5 si 2%

Tendinta marjelor la inceputul acestui an este de crestere, procentele fiind majorate cu valori cuprinse intre 0,5 si 2%, in functie de tip de credit si moneda, spune Anca Bidian, director al brokerului de credite Kiwi Finance. Cresterile de marja sunt mai mari la creditele in euro. In cazul marjelor creditelor la lei, tendinta este de conservare. "O parte din aceste majorari au fost absorbite de scaderea indicilor EURIBOR la 3 si 6 luni la bancile care au operat actualizari", afirma ea. In opinia Ancai Bidian, cele mai mari cresteri pe segmentul de credite garantate s-au inregistrat la produsul de nevoi personale cu ipoteca, in euro. "Impactul majorarii cu 1% a dobanzii pentru un credit de 50.000 eur pe 30 de ani este o crestere cuprinsa intre 8 si 10% a ratei creditului", exemplifica Anca Bidian.

Integral in Romania Libera