Ajutor financiar doar pentru tarile ce respecta disciplina bugetara

Data publicarii: 24-01-2012 | International

Ministrii de Finante ai UE au adoptat un proiectul de tratat al Mecanismului European de Stabilitate destinat apararii zonei euro de criza datoriilor si care va inlocui, de anul viitor, Fondul European de Stabilitate Financiara.

Mecanismul va putea fi folosit doar de catre tarile care au ratificat un pact de disciplina bugetara consolidata. Potrivit textului aprobat in cadrul unei reuniuni tinute luni la Bruxelles, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va inlocui permanent Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) din zona euro. 

Tratatul precizeaza ca pentru a beneficia de ajutorul financiar al ESM, va fi necesar ca statele participante sa ratifice Pactul ce consolideaza disciplina bugetara a zonei euro, asa-numitul "compact fiscal", care urmeaza sa fie adoptat la 30 ianuarie si semnat la inceputul lui martie. 

Pe o perioada de tranzitie de un an, intre intrarea in vigoare a ESM - in iulie 2012 - si incetarea EFSF - jumatatea lui 2013 -, capacitatea lor de imprumut combinata va fi de 500 de miliarde de euro, dar acest plafon ar putea fi revizuit pana la intrarea in vigoare a ESM, potrivit textului.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: