FMI recomanda Guvernului cresterea salariilor si pensiilor. Ce raspunde Boc

Data publicarii: 24-01-2012 | Actualitate

Potrivit FMI, inghetarea pensiilor si salariilor in 2012 va face bugetul mai constrangator, cu efecte negative asupra cererii interne si cresterii economice. Din acest motiv, stafful FMI recomanda ca autoritatile sa ia in considerare o crestere modesta a salariilor si  pensiilor in  2012, daca conditiile bugetare o permit. Drept raspuns, Boc anunta ca nu sunt bani la buget.

Decizia autoritatilor de la Bucuresti de a tinti un deficit de 1,9% din PIB pe cash face foarte probabila atingerea tintei de deficit de 3% potrivit metodologiei UE, insa acest lucru va avea anumite consecinte, se arata in raportul elaborat de expertii Fondului Monetar International in urma celei de-a treia evaluari a acordului de supraveghere preventiva, care s-a derulat la sfarsitul anului trecut.

De asemenea, stafful FMI considera ca in conditiile in care peste 80% din sistemul bancar este controlat de bancile straine (inclusiv din tarile din zona euro afectate de criza) Romania este deosebit de vulnerabila la cresterea incertitudinilor in sectorul bancar din Europa. Desi rezerve de capital si lichiditate exista in sistem, autoritatile ar trebui sa-si accelereze eforturile pentru a asigura stabilitatea in viitor. O monitorizare sporita a sectorului bancar ar trebui insotita de planuri de rezerva pentru orice probleme bancare domestice precum si pentru posibila contagiune din zona euro.| De asemenea, autoritatile trebuie sa ramana atente la orice dificultati in randul micilor banci locale.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: