S-a lansat prima companie de factoring din Romania

Data publicarii: Astazi, 04-10-2006
Compania de FactoringAstazi a avut loc lansarea oficiala a Companiei de Factoring IFN SA, prima societate din Romania, specializata in astfel de servicii, membra a Factor Chain International (FCI), se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Compania a fost infiintata de Intermarket Bank Viena si Banca Transilvania, fiecare detinand 50% din actiuni. Factoring-ul sau finantarea facturilor cu scadenta la termen este un produs dedicat in special intreprinderilor mici si mijlocii. In Romania, termenele medii de plata pentru facturile aferente livrarilor efectuate sau serviciilor prestate sunt cuprinse intre 30 si 60 de zile. Din acest motiv, de cele mai multe ori, aceste prevederi determina o lipsa de lichiditati pentru furnizorii de bunuri sau servicii.

Valentin Chirca, Directorul General al Companiei de Factoring, afirma: "Obiectivul pentru care lansam aceasta companie este dorinta de a sustine micii intreprinzatori, in efortul lor de a-si dezvolta o afacere. Factoring-ul reprezinta o solutie reala de finantare pentru termenele lungi de plata a facturilor, prin care se creeaza un avantaj competitiv pentru companii. Astfel, apare posibilitatea cresterii cifrei de afaceri sau, dupa caz, a realizarii de investitii. Nu in ultimul rand, factoring-ul dezvolta flexibilitatea firmei de a-si asuma termene de plata variate. Este un punct forte pentru afacerea oricarei firme sa ofere clientilor sai termene de plata mai bune, in loc de preturi mai mici".

Piata de factoring din Romania se caracterizeaza printr-un potential deosebit, avand un volum de 550 milioane EUR si o rata de crestere de 31% in anul 2005. "Suntem convinsi ca acest ritm de dezvoltare a pietei de factoring din tara noastra va continua si in urmatorii ani", a adaugat Valentin Chirca. Pana in prezent, sase banci impart piata de factoring din Romania, incluzand acest produs in cadrul ofertei generale de produse de finantare, destinate clientilor persoane juridice.

Produsele Companiei de Factoring IFN S.A. se adreseaza atat pietei interne, cat si celei internationale, prin finantarea in RON a facturilor, respectiv in EURO a exporturilor romanesti cu plata la termen. Oferta acestei companii acopera intreaga gama de produse si servicii de factoring: finantarea facturilor la termen, gestiunea si colectarea incasarilor, precum si protectia impotriva riscului de neplata a debitorilor.

Intermarket Bank Viena, unul dintre fondatorii Companiei de Factoring IFN SA, este lider de piata in Europa Centrala si de Est, in domeniul factoring, avand o cota de 31% si subsidiare in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si, mai nou, si in Romania. Marlene Muellner, Director General Adjunct al Companiei de Factoring IFN S.A. si reprezentant al Intermarket Bank Viena, afirma: "Noi aducem acum in Romania peste 35 de ani de experienta in factoring, un excelent know-how dobandit pe piata internationala, precum si o retea de sedii foarte bine reprezentata in toata Europa".

In ceea ce priveste colaborarea cu Banca Transilvania, Theo Hibler, Presedinte Intermarket Bank Viena si Presedinte al Consiliului de Administratie, Compania de Factoring IFN SA, acesta declara: "Banca Transilvania are o reprezentare teritoriala foarte buna, cu 314 sucursale si agentii in intreaga tara, precum si o categorie de clientela foarte stabila si dinamica. Iata de ce este un partener ideal pentru noi".

Banca Transilvania detine, de asemenea, 50% din actiunile Companiei de Factoring. Fiind un sustinator local puternic al micilor intreprinzatori, banca a ales sa se implice si in domeniul factoring, dedicat in special IMM-urilor. Ionut Patrahau, Directorul General Adjunct al Bancii Transilvania si Vicepresedintele Consiliului de Administratie, Compania de Factoring IFN SA, afirma: "Dincolo de scontarile oferite de banca, am dorit sa oferim intreprinzatorilor romani si produse de factoring pur sange. De aceea investim in acest domeniu, alaturi de specialisti pur sange. Din calitatea Bancii Transilvania de Banca numarul 1 a sectorului IMM din Romania si inalta specializare a Intermarket nu poate sa rezulte decat Compania de Factoring, numarul 1 al segmentului IMM din Romania."

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: