Piata serviciilor IT se va dubla dupa aderare

Data publicarii: Astazi, 04-10-2006
Piata romaneasca a serviciilor pentru tehnologia informatiei a crescut cu 19% in 2005, fata de anul anterior, pana la 199,7 milioane dolari, are sanse de se dubla dupa aderare si ar putea atinge, in 2007 un nivel de 525 milioane euro, arata estimarile specialistilor. Piata romanesca a serviciilor IT a avut in anul trecut o valoare de 199,7 milioane de dolari, cu o crestere de 19% fata de anul 2004, potrivit unui studiu realizat de compania de analiza si cercetare a pietei International Data Corporation (IDC), citat de Siveco Romania.

Piata serviciilor din domeniul tehnologiei informatiei va cunoaste o diversificare accelerata dupa integrarea Romaniei in structurile Uniunii Europene, orientandu-se spre servicii complexe spre deosebire de serviciile de baza cum ar fi cele de suport si instalare hardware care domina momentan sectorul serviciilor IT, se arata in studiul IDC.

 Piata de IT va ajunge in anul 2007 la valoare de 1,5 miliarde de dolari, din care domeniul serviciilor va avea o pondere de 35%, a declarat recent Laurentiu Popescu, country manager IDC Romania

Pentru anul 2005, cele mai mari investitii in achizitionarea de servicii IT au fost realizate de sectorul guvernamental, administratia publica fiind cel mai mare consumator de astfel de servicii, pe locurile urmatoare aflandu-se sectorul de productie, domeniul financiar-bancar, utilitatile, telecomunicatiile si transportul.

Conform aceluiasi studiu, pentru 2005, Siveco Romania a urcat in topul companiilor furnizoare de servicii IT, clasandu-se pe pozitia a doua, cu o cotã de piatã de 9,7% si totalizand 21,63 de milioane de dolari din valoarea totala a pietei

Potrivit metodologiei folosite in studiul IDC, piataserviciilor IT a fost impartita in sase mari segmente: instalare software si hardware si suport tehnic, consultanta software si adaptare a aplicatiilor conform cerintelor clientilor, integrare de sistem, scolarizare IT, outsourcing si dezvoltarea de aplicatii conform cerintelor.

Din aceste sase segmente, Siveco Romania este lider de piata pentru serviciile de suport si instalare software cu o cota de piata de 17,1%, servicii de instruire IT cu 24,4% din piata, si servicii de consultanta si adaptare a aplicatiilor software cu 33,9%, potrivit datelor oferite de companie.

Pentru 2005 Siveco a raportat o cifra de afaceri de 37,6 milioane de dolari, iar in 2006, oficialii companiei se asteapta la o crestere cu 20% a cifrei de afaceri.

Actionarii firmei sunt Siveco Netherlands din Olanda, cu o participatie de 42,2%, fondurile Polish Enterprise si Intel Capital, cu 22,5%, respectiv 10% din actiuni, Irina Socol - 10,97%, Alexandru Radasanu - 7,62%, Siveco Romania - 3,74%, Florian Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,13% si Aurora Crusti - 0,13%.

NewsIn 
 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: