Sudul tarii, aproape paralizat de zapada si viscol

Data publicarii: 26-01-2012 | Actualitate

Drumuri nationale si judetene blocate, zeci de localitati izolate, sute de masini ramase inzapezite, retele de electricitate avariate, transport feroviar care se desfasoara cu dificultate, curse aeriene anulate, scoli inchise - sunt consecintele caderilor masive de zapada si ale viscolului, care de mai bine de 24 de ore afecteaza judetele din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.

In BUZAU, peste 120 de autovehicule - 40 de autotrenuri si 80 de autoturisme - au ramas inzapezite in noaptea de miercuri spre joi pe DN2, in zona localitatii Mihailesti, aproximativ 100 de persoane fiind gazduite in sediul primariei din localitate. 

''Am gazduit aproape 100 de persoane din Buzau, dar si din Suceava, Neamt sau Bucuresti, le-am oferit un ceai cald si am intervenit pentru a se deschide un magazin alimentar in apropiere. Unii dintre ei vor ramane in cursul zilei pentru a-si recupera masinile'', a declarat joi pentru AGERPRES primarul comunei Mihailesti, Stan Stan. 

Conform Biroului de presa al ISU Buzau, coloana de masini atinge aproximativ 3 km, vizibilitatea in zona a fost sub 5 metri, viteza vantului de aproximativ 80 -100 km/h. 

Circulatia rutiera pe DN1 B Buzau-Ploiesti a fost joi oprita, dupa ce alte patru drumuri nationale si 11 judetene au fost inchise cu o zi in urma. ''Municipiul Buzau este practic un oras izolat, doar DN 10 Buzau-Brasov mai este functional'', a declarat viceprimarul Fanica Barla. 

In judet mai sunt inchise DN2, Buzau-Bucuresti, DN2 B, Buzau-Braila, DN 2C, Buzau-Slobozia si DN 22, Ramnicu Sarat, limita cu judetul Braila. Alte 11 drumuri judetene din sudul judetului sunt blocate circulatiei rutiere, iar peste 40 de localitati rurale sunt practic izolate. De asemenea, noua localitati nu au curent electric, fiind afectate sase posturi de medie tensiune si 39 posturi de transformare. 

Peste 80 de unitati scolare din 28 de localitati din judetul Buzau au fost inchise joi din cauza conditiilor meteo. 

"Sunt peste 80 de unitati scolare, scoli, gradinite, din localitati amplasate in zona de sud si sud-est a judetului, de la Boldu, la Rusetu si Mihailesti, unde nici elevii, dar nici profesorii nu pot ajunge la cursuri din cauza nametilor", a declarat pentru AGERPRES inspectorul scolar general Florina Stoian. 

In CALARASI, peste 80 de persoane din autoturismele care au ramas blocate in trafic pe drumurile din judet in noaptea de miercuri spre joi din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile au fost salvate de echipele de interventie ale pompierilor militari si jandarmilor. 

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ''Barbu Stirbei'' al judetului Calarasi, plutonier major Ovidiu Tataranu, a declarat pentru AGERPRES ca toate persoanele salvate au fost transportate in spatii incalzite amenajate de catre primariile din zonele apropiate in care ramasesera inzapeziti. 

In judetul Calarasi, din cauza viscolului, sunt cinci localitati izolate - Fundulea, Galbinasi, Vasilati, Gruiu, Plataresti, Frumusani - si sase fara energie electrica - Fundulea, Belciugatele, Spantov, Dorobantu, Unirea, Chiselet. Sunt si 17 drumuri blocate, dintre care sapte nationale, noua judetene, plus A2. 

In jur de 60 de localitati din judetul GIURGIU au ramas fara energie electrica din cauza zapezii si a viscolului, mai multe drumuri din judet sunt blocate, iar echipajele ISU primesc mii de apeluri pentru salvarea persoanelor inzapezite. 

''Sunt 60 de localitati fara energie electrica. Sunt sute de persoane blocate pe drumurile din judet din cauza troienelor, se intervine pe toate tronsoanele de drum, dar vizibilitatea este foarte redusa si viscolul care aduce inapoi zapada ingreuneaza activitatea utilajelor. Am avut chiar situatii de utilaje de deszapezire rasturnate in santurile de pe marginea drumurilor'', a declarat, joi, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al ISU Giurgiu, Gabriela Olexiuc. 

Sase drumuri nationale si 22 drumuri judetene din Giurgiu sunt blocate, traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, este restrictionat, iar aproximativ 300 de persoane sunt inzapezite pe DN 5 Giurgiu - Bucuresti. 

''Sunt oameni blocati inca de aseara (n.r. miercuri) de la orele 18,00, pe drumul national Giurgiu - Bucuresti, in zona localitatii Calugareni si Uzunu, dupa ce TIR-uri goale au fost luate de vant si rasturnate. Doua sute de persoane au fost deblocate de jandarmi, iar alte trei sute urmeaza sa fie deblocate in operatiunile de salvare care au fost reluate astazi (n.r. joi). Sunt oameni in autocare care nu au la ei provizii de apa sau mancare, unora li s-a terminat combustibilul, o parte au fost adapostiti la scoala din Calugareni, altii au fost adusi de jandarmi in dube la Giurgiu'', a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu, Cristian Suta. 

Mai sunt blocate DN 5 B in zona Vlasin Ghimpati, DN 61 in zona Milcovatu-Bucsani, DN 41 in zona Daia - Prundu, DN 5 A la Mironesti, DN 5 C Giurgiu-Zimnicea si alte 22 de drumuri judetene. 

Pe calea ferata Giurgiu-Videle nu se circula, iar masinile care intra in tara sunt directionate catre parcarile adiacente din zona pentru ca DN 5 Giurgiu - Bucuresti este blocat. 

Cursurile in unitatile scolare din mediul rural din judetul Giurgiu au fost suspendate la recomandarea Inspectoratului Scolar Judetean Giurgiu din cauza conditiilor meteo nefavorabile. 

''Conducerea Inspectoratului Scolar a recomandat suspendarea cursurilor in mediul rural din cauza vremii nefavorabile, in aceasta situatie fiind 55 de unitati scolare cu personalitate juridica la care sunt arondate 97 de structuri'', a declarat joi, pentru AGERPRES, reprezentanta Inspectoratului Scolar al Judetului Giurgiu, Georgeta Stanescu. 

Echipaje de interventie rapida si jandarmi au plecat joi, pe jos, spre persoanele blocate pe DN 5 Giurgiu - Bucuresti, in dreptul localitatii Uzunu, pentru a le duce apa, ceai si combustibil. 

''Pentru ca sunt aproximativ doua sute de oameni blocati in zona hotelului Ovidiu, in camp, in apropiere de localitatea Uzunu, si utilajele nu fac fata, pentru ca ceea ce se degajeaza in zece minute este ocupat din nou de zapada din cauza viscolului puternic, a fost luata masura ca mascati si jandarmi echipati fiecare cu rucsac sa plece pe jos catre cei blocati pentru a le duce apa, ceai si combustibil'', a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu, Cristian Suta. 

Potrivit acestuia, troienele sunt si de trei metri, iar oamenii au sunat si au spus ca nu pot iesi din masini pentru ca au fost acoperiti de zapada. 

O suta de localitati din DAMBOVITA erau, joi dimineata, nealimentate cu energie electrica, 11 scoli sunt inchise, iar mai multe drumuri blocate din cauza vremii nefavorabile. 

Potrivit Prefecturii Dambovita, din cauza caderilor masive de zapada si a intreruperii energiei electrice in localitatile din sudul judetului, scolile din 11 localitati sunt inchise. Este vorba de institutiile de invatamant din Odobesti, Ghinesti, Uliesti, Nucet, Lazuri, Romanesti, Ciocanesti, Vizuresti, Poiana, Cornatelu si Tartasesti. De asemenea, 100 de localitati nu au curent electric, 35 de linii de medie tensiune si aproape 400 de posturi de transformare fiind afectate. 

Autoritatile informeaza ca 13 drumuri judetene din Dambovita sunt blocate, dar si sectorul DN 1 A - Crevedia si Autostrada A1 Bucuresti - Pitesti. Pe restul drumurilor se circula greu, in conditii de iarna. 

Doua vagoane ale trenului Intercity 582 Bucuresti Nord - Constanta au deraiat joi, din cauza vremii nefavorabile, intre Sarulesti si Fundulea, cei 120 de pasageri fiind in siguranta, potrivit informatiilor remise joi AGERPRES de CFR Calatori. 

''Doua vagoane ale trenului Intercity Bucuresti - Constanta au deraiat in jurul orei 10,30 intre Sarulesti si Fundulea, din cauza vremii nefavorabile. Cei 120 de pasageri sunt in siguranta, iar in scurt timp compania va trimite echipe de interventie pentru remedierea situatiei'', a precizat Alina Predescu, purtator de cuvant CFR Calatori. 

Joi dimineata, 24 de trenuri erau anulate pentru fluidizarea traficului feroviar, iar altele inregistrau intarzieri medii de 60 de minute la sosirea si plecarea din statie din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile - vant puternic si ninsoare. 

In IALOMITA, peste 460 de persoane si 116 autovehicule sunt inca blocate in zonele afectate de viscolul si ninsoarea abundenta, joi dimineata reusindu-se interventia doar la 49 de persoane si 23 de autovehicule. 

De asemenea, 41 de scoli din judet sunt inchise si exista probleme si in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica, cinci linii de medie tensiune fiind afectate total (Dridu - Snagov, Marsilieni, Rovine, Reviga, Orboiesti), alte patru fiind afectate partial (Copuzu, Crasani, Brosteni, Ion Roata). 

Traficul pe soselele din vestul judetului ramane blocat, localitatile Barbulesti, Sinesti, Jilavele, Movilita, Cosereni, Axintele, Horia, Valea Macrisului, Grindu, Girbovi, Colelia, Adancata, Maia, Fierbinti-Targ fiind cele mai afectate. 

Potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului Ialomita, circulatia este intrerupta pe Autostrada A2 de la km 136 la km 159, DN1D intre localitatile Urziceni si Jilavele, DN2 intre localitatile Urziceni si Ciocarlia, DN2A intre localitatile Slobozia si Urziceni, DN2C intre localitatile Slobozia si Buzau, DN3A intre localitatile Fetesti si Drajna, DN3B intre localitatile Fetesti si Borcea si DN21 intre localitatile Slobozia si Drajna. Pe DN21, intre localitatile Braila si Slobozia, circulatia a fost restrictionata pentru autovehiculele ce depasesc 3,5 tone. 

In ARGES, mai multe persoane care au ramas blocate in zapada in zona localitatii argesene Negrasi, in noaptea de miercuri spre joi, au fost salvate in urma interventiei jandarmilor si pompierilor, un barbat care suferea de hipotermie avand nevoie de ingrijiri medicale. 

"In cursul noptii s-a dispus deplasarea a 32 de jandarmi catre localitatea Negrasi, pentru a interveni alaturi de opt pompieri pentru deszapezirea a 13 autovehicule ramase blocate in acea zona. In jurul orei 3,30 echipele de interventie au reusit sa ajunga la cele 13 autovehicule blocate in zapada, cu concursul utilajelor de deszapezire", a anuntat joi ofiterul de presa al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Arges, locotenentul Liviu Siia. 

In zona au fost gasite noua persoane, care au fost insotite pana in comuna Negrasi, patru dintre ele fiind ulterior transportate la Pitesti. 

"Una dintre cele patru persoane, un barbat in varsta de 46 de ani, a fost preluata de la sediul IJJ Arges de catre o ambulanta, intrucat suferea de hipotermie", a precizat locotenentul Siia.Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges, mai multi soferi ale caror autovehicule ramasesera blocate in zapada pe DJ 659 au refuzat sa paraseasca zona. Avariile produse la retele din cauza ninsorii si a viscolului din ultimele 24 de ore au dus la intreruperea alimentarii cu energie electrica in 38 de localitati din judetul Arges. Potrivit situatiei centralizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges, au fost avariate 296 de puncte de transformare si au fost rupti 69 de stalpi ai retelei electrice. Cele mai multe avarii s-au produs in jumatatea de sud a judetului, unde au fost afectate de intreruperea alimentarii cu electricitate peste 30 de comune si orasul Costesti. 

Ninsoarea si viscolul au afectat inclusiv reteaua Romtelecom, principalul operator de telefonie fixa. In urma ruperii a zeci de stalpi, serviciile de telefonie fixa si internet nu mai sunt disponibile in 17 localitati, majoritatea din zona de sud a judetului. 

Traficul rutier intre Bucuresti si Pitesti este intrerupt complet joi, atat pe autostrada A1, cat si pe DN 7, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Este de asemenea blocat DJ 659, care face legatura intre Pitesti si sudul judetului Arges, iar pe DN 7, intre Pitesti si Ramnicu Valcea, se circula cu dificultate, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Arges, comisarul sef Danut Dinu. Pe majoritatea drumurilor nationale si judetene din Arges, traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna, aproape 200 de politisti fiind angrenati in dirijarea circulatiei in punctele nevralgice. 

In judetul PRAHOVA, in jur de 20 de unitati de invatamant din judetul Prahova sunt inchise joi din cauza conditiilor meteo nefavorabile, fiind afectati 4.339 de copii din scoli si 267 din gradinite, potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean, Gheorghe Borovina. 

Potrivit acestuia,19 scoli si 4 gradinite din localitati aflate in sudul, centrul si sud-estul judetului sunt inchise din cauza drumurilor impracticabile, dar si a faptului ca unele dintre acestea nu sunt alimentate cu energie electrica. 

Seful ISJ Prahova a precizat ca in functie de vreme aceasta masura ar putea fi mentinuta si vineri. 

Mai multe drumuri din judetul Prahova sunt blocate, joi, din cauza zapezii si a viscolului. 

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu, DN 1D Ploiesti-Urziceni este blocat in totalitate, un filtru al Politiei fiind instituit in localitatea prahoveana Albesti Paleologu, conducatorii auto urmand a fi directionati pe rute ocolitoare. 

De asemenea, filtre al Politiei sunt si la Ploiesti, in Cartierul Vest, dupa ce DN 1A a fost blocat la Crevedia (Dambovita) din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, dar si la Barcanesti, in conditiile in care circulatia este blocata pe DN 1, la Tancabesti (Ilfov). 

Condrescu a precizat ca DJ 100C Fulga -Salciile si DJ 100B Fulga - DN 1 sunt partial deschise circulatiei rutiere, in timp ce DJ 102 Baba Ana- Boldesti Gradistea, DJ 101I Centura de Vest a Ploiestiului-Buda si DJ 250 Bucov- Boldesti Scaieni sunt blocate total. 

Trei localitati din judetul BRAILA sunt fara energie electrica, 11 drumuri judetene sunt blocate partial de zapada, iar echipele de interventie lucreaza pentru deblocarea lor si redarea circulatiei rutiere. 

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Braila, maior Stefan Stoian, localitatile fara curent electric sunt Frecatei, Faurei Sat si Surdila Greci, iar echipele Electrica intervin pentru remedierea defectiunilor. DN 22 si DN 2B sunt inchise pe teritoriul judetului Buzau, DN 21 este inchis pe teritoriul judetului Ialomita, iar DN 23 este inchis pe teritoriul judetului Vrancea. 

S-a restrictionat circulatia autovehiculelor cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe DN 22 si DN 21. 

Inspectoratul de Politie al Judetului Braila a amplasat filtre de informare la iesirea din municipiul Braila pe DE 584, DN 2B, DN 22, DN 23 si in localitatile Viziru, Baraganu, Ianca intersectia cu DJ 211 Bordei Verde, Surdila Greci, Gradistea si Olaneasca. Pe drumurile nationale de pe teritoriul judetului Braila se actioneaza cu 12 utilaje pentru imprastierea de material antiderapant si indepartarea stratului de zapada. 

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta TELEORMAN a stabilit in cursul diminetii de joi prioritatile de actiune pentru indepartarea urmarilor viscolului si ninsorii si readucerea activitatii economico-sociale la normalitate. 

Prefectul judetului Teleorman, Teodor Nitulescu, a cerut sefilor institutiilor abilitate masuri care vizeaza realimentarea cu energie electrica a localitatilor afectate, deblocarea unor drumuri principale si rezolvarea tuturor solicitarilor facute de cetateni la Serviciul Judetean de Ambulanta. In Teleorman sunt blocate din cauza sulurilor de zapada zeci de drumuri judetene, indeosebi in nord, cele cincisprezece incarcatoare cu care lucreaza echipele de la Tel - Drum SA fiind insuficiente. Raman deconectate de la sistemul de alimentare cu energie electrica 58 de localitati din mediul rural, interventiile energeticienilor de la CEZ fiind ingreunate de starea drumurilor si de viscol. 

Sunt avariate in diverse zone din judet 20 de linii electrice de tensiune si peste 330 posturi de transformare. Tot in nordul judetului in mai multe unitati de invatamant au fost suspendate cursurile scolare. 

In judetele DOLJ si OLT, zeci de scoli din localitatile rurale au fost inchise din cauza viscolului si a ninsorilor. 

In CONSTANTA, viscolul creeaza probleme in traficul rutier si maritim. Drumarii au actionat joi dimineata pentru deblocarea unui microbuz pe DJ 39 A, in comuna Dobromir. 

Totodata, joi dimineata, microbuzele scolare nu au putut ajunge in satele Conacu, Negresti si Viisoara, cursurile fiind aici suspendate. 

In alte trei localitati din sud-vestul judetului prezenta elevilor si a cadrelor didactice este de aproximativ 70%, din cauza dificultatilor in transportul rutier. 

Din cauza ninsorii puternice si a viscolului Autostrada Soarelui a fost blocata intre Bucuresti si Lehliu, km 11 - 64. 

Comisarul-sef Constantin Dancu, seful Serviciului Politiei Rutiere Constanta, a recomandat conducatorilor auto sa evite, pe cat posibil, deplasarea in judet, in zonele predispuse inzapezirii. Este vorba despre DN 2 A, Constanta - Harsova, intre localitatile Nicolae Balcescu si Crucea, DN 22, Constanta - Tulcea, intre Tariverde si Tasaul, precum si DN 38, Constanta - Negru Voda, intre localitatile Techirghiol si Topraisar. 

Operatiunile de manipulare a marfurilor si manevrele de navigatie in porturile maritime Midia, Constanta Nord si Sud si Mangalia, precum si tranzitul pe Canalul Dunare - Marea Neagra sunt suspendate din cauza vantului deosebit de puternic care sufla in rafale cu viteza de pana la 90 km/ora, in larg, si 60-70 km ora, la coasta. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: