Cum au fabricat bancile 7 miliarde lei din nimic?

Data publicarii: 26-01-2012 | Finante-Banci

  • Cantitatea de bani din economie a crescut in decembrie la un nou maxim istoric, de 216,2 mld. lei, cu 7 mld. mai mult decat in luna precedenta.
  • Calin Rechea: BNR si sistemul bancar pompeaza acesti bani intr-o incercare disperata de a finanta datoria publica.
  • Bogdan Baltazar: Impulsul acesta monetar va rasturna tendinta de dezinflatie.

Diminuarea ritmului de crestere a indicelui preturilor de consum catre un minim in zona de 3% este pusa in pericol in conditiile in care sistemul bancar continua procesul de multiplicare monetara. Cantitatea de bani a crescut cu aproape sapte miliarde lei luna trecuta, in timp ce avansul anualizat a fost de 6,6%, potrivit datelor oficiale furnizate de Banca Nationala a Romaniei. Specialistii contactati de Curierul National au afirmat ca principalul motor al creatiei monetare l-a reprezentat cumpararea de titluri de stat de catre institutiile de credit cu lichiditati eliberate de la banca centrala.

Analistul financiar Calin Rechea atrage atentia asupra faptului ca BNR realizeaza operatiuni repo chiar inaintea licitatiilor organizate de Ministerul de Finante in volume foarte apropiate de sumele pe care statul doreste sa le atraga. In lunile noiembrie si decembrie acest fenomen s-a intensificat, cu impact direct asupra cantitatii de bani din sistem.

Finantarea deficitului bugetar va fi, in cele din urma, inflationista, banii suplimentari urmand sa se regaseasca in preturi in lunile urmatoare. "Suntem pe o curba inflationista, fara indoiala", ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar, care considera ca transmiterea in preturi va fi integrala, chiar daca nu va fi imediata.

Cristian Paun, conferentiar in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, spune ca aceasta majorare a masei monetare, de asemenea, vine in sprijinul bancilor pentru ca acestea sa monetizeze pierderile rezultate din acumularea creditelor neperformante.

Cititi integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: