Uniunea Europeana a adoptat un nou tratat bugetar

Data publicarii: 31-01-2012 | Finante-Banci

Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara, la Consiliul European, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta, menit sa consolideze disciplina lor bugetara, urmand sa fie introduse 'reguli de aur' pentru echilibrul bugetar, a anuntat Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene, transmite AFP.

'25 de state vor semna tratatul bugetar', a scris Van Rompuy pe contul sau de Twitter. Tratatul trebuie semnat la inceputul lunii martie si va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de cel putin 12 state. 

Marea Britanie si Republica Ceha au refuzat sa adere la noul tratat. Potrivit presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, Republica Ceha a invocat 'ratiuni constitutionale' si dificultatea de a-l ratifica, liderul de la Elysee manifestandu-si surprinderea fata de aceasta schimbare de atitudine, in conditiile in care autoritatile de la Praga s-au declarat favorabile acestui tratat la Consiliul European din luna decembrie. 

Potrivit noului tratat bugetar, statele semnatare se angajeaza ca deficitele lor structurale sa nu depaseasca 0,5% din PIB. Fiecare stat va fi obligat sa elaboreze un mecanism de corectie care se va declansa automat in cazul in care se vor inregistra devieri de la aceasta tinta. 

Curtea Europeana de Justitie urmeaza sa verifice aplicarea regulii de aur bugetare si va putea fi sesizata de statele membre, ea putand sa aplice tarilor care nu respecta acest angajament amenzi ce pot ajunge pana la 0,1% din PIB. 

Daca deficitul bugetar anual al unui stat va depasi 3% din PIB, se vor institui sanctiuni aproape automate impotriva respectivei tari. 

Noul tratat raspunde exigentelor cancelarului german, Angela Merkel, care a solicitat adoptarea acestuia in schimbul contributiei financiare a tarii sale la sustinerea statelor din zona euro aflate in dificultate.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: