Ministerul Economiei: Sursele necesare de gaze naturale sunt asigurate pentru urmatoarele zile

Data publicarii: 02-02-2012 | Actualitate

Sursele necesare de gaze naturale sunt asigurate pentru urmatoarele zile astfel incat alimentarea consumatorilor sa se deruleze fara sincope, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri remis miercuri Agerpres.

Potrivit sursei citate, miercuri alimentarea cu gaze naturale s-a desfasurat in intreaga tara fara probleme deosebite, iar presiunile in Sistemul National de Transport au valori normale. 

In 31 ianuarie, consumul de gaze naturale inregistrat la nivel national a atins maximul ultimei perioade de temperaturi scazute, cifrandu-se la 71,5 milioane mc. 

Ca urmare a masurilor dispuse de Comisia de Coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, constituita la nivelul Ministerului Economiei, au fost asigurate toate cantitatile necesare, astfel incat toti consumatorii au fost alimentati corespunzator. Cantitatile au provenit din urmatoarele surse: productie interna - 31 milioane mc, extractie din depozite - 23 milioane mc, importuri - 17,5 milioane mc. 

Potrivit MECMA, productia interna si extractia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel incat completarea consumului se face din import. 

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, arata, marti, ca, in ultimele zile, din cauza temperaturilor foarte mici, presiunea in retelele de gaze naturale a scazut, dar nu se impune declararea situatiei de urgenta. 

'Presiunea a scazut in retea, dar e normal, pentru ca este un consum mare. Tinem presiunea sub control ca sa nu depasim stadiul critic, pragul de la care apar probleme. Nu este cazul sa declansam situatia de urgenta. Avem cadrul legislativ sa luam masurile care se impun, nu este cazul acum. In urmatoarele zile vom vedea', a adaugat oficialul MECMA. 

Acesta a subliniat ca, in aceste zile, Comisia de Coordonare din cadrul Ministerului Economiei s-a asigurat ca Romgaz SA, OMV Petrom si distribuitorii privati EON si GDF Suez au la dispozitie cantitatile necesare pentru a acoperi cresterea medie a consumului de gaze naturale, cu aproximativ 20%.

Sursa: AGERPRES