Tranzactie record pe piata de birouri din afara Bucurestiului

Data publicarii: 02-02-2012 | Imobiliare

Jones Lang LaSalle a actionat in calitate de consultant exclusiv in numele vanzatorilor, Ovidiu Sandor si partenerii sai de afaceri, pentru vanzarea parcului de afaceri City Business Centre din Timisoara catre fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI). Datorita valorii tranzactiei si locatiei (in provincie), tranzactia reprezinta un record pentru piata de investitii din Romania: nu a mai fost tranzactionat niciun alt centru de afaceri de asemenea dimensiuni pe piata birourilor in afara Bucurestiului. Ovidiu Sandor se va ocupa in continuare de dezvoltarea urmatoarelor doua faze ale CBC (cladirea a patra si a cincea), precum si de administrarea si inchirierea proprietatii. 

Troy Javaher, Managing Director pentru Jones Lang LaSalle in Romania, declara: "In ciuda conditiilor  economice dificile, succesul de necontestat al acestui complex de birouri premiat, a atras mai multe oferte de la jucatori internationali importanti in ultimii 3-4 ani. Ca o prima tranzactie institutionala semnificativa pe piata de birouri din afara Bucurestiului, vanzarea CBC este de o importanta deosebita pentru aceasta piata in evolutie, demonstrand existenta in continuare a cererii investitorilor pentru proiecte regionale, cu conditia ca acestea sa fie cu adevarat prime si dominante."

Ovidiu Sandor, actionarul principal al vanzatorului, explica: "Contributia echipei de consultanti Jones Lang LaSalle a fost cruciala inca din primele faze ale acestei tranzactii complexe din punct de vedere comercial. Initial ne-am propus sa demonstram ca este posibil sa dezvoltam un complex de birouri cu chirii atractive, dar totodata cu adevarat modern si de prim rang, care sa incurajeze chiriasii de top de  talie nationala si internationala sa inchirieze spatii si in acelasi timp sa promoveze profilul oraselor regionale cu potential, asa cum este Timisoara. Suntem foarte mandri ca am contribuit in felul nostru la acest proces de a pune Timisoara pe harta operatiunilor de tip outsourcing, si suntem nerabdatori sa continuam in a contribui pozitiv la dezvoltarea Regiunii de Vest si in general in comunitatea de afaceri."

Cele trei cladiri existente cu o suprafata totala inchiriabila de 25.000 m2 sunt in prezent  inchiriate in proportie de 90% unor chiriasi de talie mondiala precum IBM, PricewaterhouseCoopers, Vodafone, Alcatel-Lucent, Wipro Technologies, BCR, Deloitte si Microsoft. Numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea in CBC depaseste 2.000. Lucrarile de constructie pentru cladirea a patra sunt in curs de desfasurare si sunt preconizate a se finaliza in vara acestui an, in timp ce cladirea a cincea este programata pentru livrare la sfarsitul anului 2013, ambele cladiri beneficiind deja de un interes real si in crestere din partea chiriasilor potentiali.

Dupa finalizare, City Business Centre va totaliza peste 43.000 m2 (suprafata totala inchiriabila) si va include cinci structuri ultramoderne conectate intr-un concept functional integrat, situat in centrul Timisoarei. CBC a generat o notorietate semnificativa in randul comunitatii arhitecturale internationale si include mai multe trasaturi inovatoare caracteristice dezvoltarilor sustenabile "verzi”, care se regasesc in foarte putine cladiri din Romania.

Cu o populatie de circa 320.000 de locuitori, Timisoara este unul din cele mai mari orase din  Romania si este considerata "capitala" Regiunii de Vest. Din punct de vedere istoric, Timisoara a constituit o importanta poarta de acces geografica si culturala in Occident, evoluand constant intr-un nucleu de afaceri pentru Europa de Sud-Est si a beneficiat de peste 300 milioane de euro investitii in infrastructura care sa sustina dezvoltarea sa viitoare. De asemenea, faptul ca Timisoara dispune de o forta de munca inalt calificata, de dinamism economic, un mediu de afaceri foarte transparent si favorabil dezvoltarii, continua sa atraga noi valuri de investitii.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: