Consultantii fiscali vor fi examinati de Finante peste doua saptamani

Data publicarii: 05-10-2006
Specialistii care au participat la elaborarea Codurilor Fiscal, de Procedura, Vamal, precum si la armonizarea legislatiei fiscale romanesti cu cea europeana sunt singurii care pot da examenul de consultant fiscal care va avea loc pe 16- 17 octombrie, potrivit unui ordin de ministru. Persoanele care vor sa devina consultanti fiscali trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe criterii: sa fie licentiati in economie, sa aiba experienta de cel putin cinci ani in activitatea financiar-contabila, dar si in domenii care presupun exclusiv sa fi fost angajati ai Ministerului Finantelor. Astfel, pot participa la concurs toti cei care au experienta de cinci ani in elaborarea si aplicarea legislatiei fiscale, colectarea veniturilor, controlul fiscal.

Din comisia de examinare vor face parte secretarul de stat Catalin Doica si presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. Potrivit declaratiilor lui Doica, acest examen se va organiza pentru selectarea primilor consultanti fiscali care vor putea sa organizeze, la randul lor, examene la nivel national. Taxa de examinare va fi de 300 lei.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege inca din 2001 ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara acestui an cand a fost reglementata de catre guvern.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: