Presedintele Traian Basescu invita la consultari partidele parlamentare

Data publicarii: 03-02-2012 | Politica

Presedintele Traian Basescu a transmis o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament prin care ii invita la consultari, la Palatul Cotroceni, luni, 6 februarie, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, temele sunt perspectivele ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara si dialogul dintre partidele politice si functionarea Parlamentului Romaniei. 

Reprezentantii Uniunii Social Liberale sunt invitati la ora 12,00, iar reprezentantii Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei si Grupului parlamentar al minoritatilor nationale la ora 13,00, precizeaza comunicatul Presedintiei. 

Parlamentul se confrunta cu o situatie deosebita in aceste zile: noua sesiune a inceput miercuri sub semnul protestului Opozitiei care a anuntat ca nu va mai participa la lucrarile in plen, in comisii si nici la sedintele conducerilor forurilor legislative. Parlamentarii USL vor fi prezenti in zilele de luni, marti si miercuri la grupuri si vor lucra la proiecte de lege care vor fi adoptate in viitoarea legislatura. Cat priveste participarea parlamentarilor USL la actiunile de reprezentare internationala, ea va fi strict limitata la ceea ce tine de interesele nationale - Consiliul Europei, Adunarea Parlamentara a NATO - sau la actiunile de protocol, orice alte deplasari in strainatate urmand sa inceteze, liderii de grup trebuind sa monitorizeze aceasta situatie. 

Reprezentantii USL au sustinut, in repetate randuri, ca singura solutie pentru iesirea din actuala criza sociala si politica este demisia primului-ministru si organizarea de alegeri anticipate. Cat priveste Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, presedintele Traian Basescu facea un apel, zilele trecute, atat la Putere, cat si la Opozitie sa priveasca cu responsabilitate documentul. "Dat fiind momentul extrem de important, decizia extrem de importanta in Consiliu (n.r. European), cred ca este un moment in care politicienii trebuie sa puna armele bataliei jos si sa vada ce optiune au pentru Romania in perioada anilor urmatori. In mod egal, si Puterea si Opozitia trebuie sa fie responsabile de decizia pe care o luam, adica mergem cu partenerii europeni inainte. Avem si optiunea pe care au avut-o doua state - Marea Britanie si Cehia - sa nu mearga pe aceasta optiune. Doar 25 de state din 27 au anuntat disponibilitatea de a merge pe acest program de reconstructie a UE. Este un apel pe care il fac direct catre toti politicienii pentru ca nimeni nu poate spune o parte este responsabila, cei care se afla la Putere, maine vor veni cei din Opozitie la putere sau nu vor veni", a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni pe 31 ianuarie. 

Sursa: AGERPRES