Praga suspenda procesul de ratificare a acordului ACTA

Data publicarii: 07-02-2012 | IT&C

Premierul ceh Petr Necas a anuntat luni ca guvernul sau va suspenda procesul de ratificare a acordului ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) - obiect al unui val de proteste a numerosi internauti din Republica Ceha si nu numai, scrie France Presse.

Cabinetul 'nu poate in niciun caz sa accepte o situatie in care libertatile fundamentale si accesul liber la informatii ar fi amenintate', a explicat Necas, citat de agentia CTK. Guvernul urmeaza sa analizeze impactul pe care ratificarea acestui acord l-ar avea asupra 'vietii reale', a adaugat seful guvernului. 

Republica Ceha se numara printre cele 22 de tari europene care au semnat in ianuarie acest acord multilateral destinat mai ales combaterii descarcarilor ilegale de pe internet. La randul sau, guvernul polonez tocmai a 'inghetat' procesul de ratificare a documentului, pe fondul unui val de proteste in Polonia. Pentru a intra in vigoare in aceste tari, textul respectiv trebuie ratificat de parlamentele nationale, noteaza AFP. 

Numeroase manifestatii au avut loc in ultimele zile la Praga si in alte mari orase cehe pentru a denunta ceea ce participantii la acestea considera a fi o 'atingere la adresa libertatii si democratiei'. 'Acordul ACTA ataca in mod serios libertatile civice din Republica Ceha. Suntem convinsi ca Parlamentul nu il va ratifica', a declarat joi pentru presa locala Mikulas Ferjencik, vicepresedinte al Partidului Piratilor din Cehia, bazat pe modelul formatiunii similare din Suedia. 

Sursa: AGERPRES

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: