Isbank a incheiat implementarea a peste 2.400 de bancomate biometrice utilizand tehnologia Hitachi de autentificare pe baza venelor din deget

Data publicarii: 07-02-2012 | Finante-Banci

Cea mai mare retea de bancomate biometrice din EMEA 

Isbank S.A. este cea mai mare banca comerciala din Turcia si ofera o gama larga de servicii bancare pentru pietele de retail si comerciala.  

In 2010 Isbank a decis sa inceapa un proiect ambitios, de implementare a celei mai mari retele de bancomate biometrice din regiunea EMEA. Obiectivul bancii a fost cresterea securitatii si a usurintei in utilizarea serviciilor bancomatelor. Dupa evaluarea atenta a tehnologiilor disponibile,  Isbank a selectat sistemul Hitachi de autentificare pe baza venelor din deget ca fiind cea mai potrivita solutie pentru implementare in reteaua proprie de bancomate. Banca a lucrat indeaproape cu MIG International, companie multinationala din domeniul tehnologiei si integrarii de sisteme, pentru livrarea si suportul in implementarea tehnologiei  alese, pentru toata reteaua proprie de bancomate din Turcia. In prezent Isbank a terminat implementarea a circa 3.400 de scanere a venelor din deget, incluzand 2.400 unitati in bancomate si 1.000 unitati in sucursale din orase, de pe tot teritoriul Turciei. 

Noul serviciu de autentificare pentru  client este denumit 'Biyokimlik' (Bio-identate) si este disponibil pentru clientii bancii, pentru tranzactii cu card sau fara card. Isbank are in plan sa extinda serviciul biometric si la cea mai mare retea de POS-uri biometrice din lume. In prezent dispozitivele POS biometrice care utilizeaza tehnologia de autentificare pe baza venelor din deget sunt testate in teren impreuna cu mai multi comercianti.  Isbank a prezentat aceasta inovatie cu ocazia evenimentului CeBIT din Turcia in anul 2011. 

Sabri Gokmenler, Seful Diviziei IT a  Isbank, responsabil pentru implementarea tehnologiei de autentificare pe baza venelor din deget, explica: "Isbank are o lunga istorie de inovatie in domeniul bancar si in sectorul financiar din Turcia si a fost intotdeauna leaderul de piata in introducerea de noi servicii si tehnologie. Banca vede implementarea biometriei pentru bancomate ca o evolutie naturala in  utilizarea tehnologiei pentru oferirea de noi nivele de securitate si flexibilitate pentru clientii. Unul dintre principalele beneficii a utilizarii tehnologiei de autentificare pe baza  venelor din deget este posibilitatea retragerii de numerar de la bancomat fara a fi necesara utilizarea unui card bancar.”  

Hakan Aran, CIO al  Isbank explica: "Clientii nostri se  arata cu adevarat interesati de ideea utilizarii biometriei in activitatea bancara si tranzactii de plata, iar  Isbank va continua sa inoveze noi servicii bazate pe biometrie. Banca a lansat recent un concept inovativ 'pay-by-finger' utilizand tehnologia de autentificare pe baza venelor din deget, la evenimentul Cebit din Turcia si am primit un feed-back foarte pozitiv de la clientii nostri.” 

Pentru Hitachi, acest proiect a marcat cel mai mare success de pana acum din afara pietei Japoneze, unde Hitachi domina complet piata de biometrie din sectorul bancar. Din cele 46% dintre bacomatele din Japonia, care utilizeaza biometria (Sursa: Japan Financial Services Agency, 2011), majoritatea utilizeaza sistemul Hitachi de autentificare pe baza venelor din deget. Astfel, mai mult de 75.000 de scanere pentru venele din deget au fost livrate pentru utilizarea in bancomatele din tara (conform Hitachi-Omron Terminal Solutions, Corp., 2011).  

Isbank a urmat provocarea lansata de sectorului bancar polonez, Polonia fiind prima piata din Europa care a adoptat tehnologia de autentificare pe baza venelor din deget in sectorul bancar. Tadeusz Woszczynski, Head of the Security Solutions Group pentru Hitachi Europe in Polonia a spus: "Implementarea la scara larga a scanerelor pentru venele din deget pe bancomate in Turcia a urmat la scurt timp dupa implementari ale unor banci agricole din Polonia. Am fost capabili sa aplicam experienta dobandita in piata poloneza in cazul lui  Isbank in Turcia. Avand in vedere ca am rezolvat majoritatea provocarilor tehnice legate  de implementarea biometriei  pe o varietate de bancomate diferite, situate atat in interior cat si in  exterior, durata implementarii a fost scurtata si Isbank a fost pregatita sa ofere servicii biometrice la doar cateva luni de la luarea deciziei de incepere a proiectului.” 

  Peter Jones, Deputy General Manager al Hitachi Europe, responsabil in EMEA pentru solutiile de business legate tehnologia de autentificare pe baza venelor din deget, a declarat: "Turcia este o piata dinamica, pretentioasa si cu o dezvoltare rapida, iar compania Hitachi a fost foarte incantata cand  Isbank a ales tehnologia noastra pentru proiectul lor de biometrie in mediul bancar. Vasta noastra experienta legata de biometrie in activitatea bancara din Japonia ne permite sa reactionam rapid la cerintele variate ale pietei din EMEA si ne ofera posibilitatea sa dimensionam operatiunile noastre pentru a raspunde obiectivelor de afaceri ale jucatorilor ambitiosi, precum Isbank. Avand in vedere ca banca isi extinde portofoliul de aplicatii biometrice, asteptam cu nerabdare sa continuam colaborarea.” 

Hitachi a colaborat indeaproape cu MIG International in ceea ce  priveste conceptul, designul si integrea scanerelor biometrice pentru autentificare pe  diverse modele de  bancomate Wincor Nixdorf cat si NCR.  Michael Gorgi, CEO al MIG explica: "Modulele de autentificare pe baza venelor din deget sunt foarte compacte ca marime si am reusit sa le integram cu toate tipurile de bancomate utilizate de catre banca.  Pe parcursul evaluarii de catre Isbank a solutiilor biometrice existente, solutia de autentificare pe baza venelor din deget de la Hitachi a fost singura care a indeplinit toate cerintele in ceea ce priveste dimensiunea si caracteristicile de utilizare si securitate.”  

Despre tehnologia de autentificare pe baza venelor din deget 

Caracteristicile si mecanismul sistemului de autentificare pe baza venelor din deget: Tehnologia de recunoastere a structurii venelor din deget utilizeaza structura venelor din deget ca si caracteristica biometrica de baza.  

Structura venelor din deget este imposibil de falsificat deoarece venele sunt situate in interiorul corpului uman. Cu ajutorul unora dintre sistemele biometrice actuale este posibila obtinerea datelor fara ca posesorul acestora sa stie [e.g. amprenta, recunoastere faciala, scanarea irisului etc.]. Nu este posibila obtinerea caracteristicii venelor din deget fara consimtamantul posesorului, ceea ce inseamna ca sub aspect societal, recunoasterea caracteristicilor venelor din deget este sigura si garantata pentru fiecare individ.  

Ca si procedeu, procesul de colectare a datelor este bazat pe principiul "fara contact”. Lumina penetreaza prin deget utilizand o tehnica de transmisie a luminii care permite detectia structurii venelor. Structura venelor este procesata ca imagine utilizand un algoritm special, rezultand in date digitale care pot fi stocate intr-o baza de date relevanta. Dispozitivul de citire este compact si poate fi utilizat intr-o varietate de aplicatii, inclusiv pentru accesul autoturismelor, autentificarea personalului, conectarea la computer, sisteme de acces pentru usi si validare pentru bancomate.  

Pentru mai multe informatii despre aceasta tehnologie, va rugam sa accesati www.hitachi-eu.com/veinid