Transelectrica si-a atins plafonul de indatorare la banci

Data publicarii: 07-02-2012 | Finante-Banci

Transelectrica nu se mai poate imprumuta la banci intrucat si-a angajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creante, astfel ca ar putea apela la alocatii bugetare sau cresterea tarifelor pentru finantarea unor investitii de 4 mld. lei necesare dezvoltarii retelelor. "Avand in vedere deficitul estimat de finantare (...) ar putea fi luata in considerare in viitor ajustarea corespunzatoare a tarifelor, ceea ce va avea un efect direct in sensul cresterii veniturilor companiei", se arata in prospectul preliminar de oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunle detinute de Ministerul Economiei la Transelectrica.

Dezvoltarea retelelor de transport a energiei este necesara pentru a putea prelua in sistemul energetic national capacitati de productie cu o putere totala estimata la 4.000 MW, la nivelul anului 2020. Capacitatile de productie a energiei vizate sunt cele doua reactoare nucleare ale centralei de la Cernavoda si noi unitati de energiei regenerabila, in special parcuri eoliene.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Transelectrica, a anuntat ca va lansa, pana la sfarsitul lunii februarie, o oferta secundara pentru vanzarea a 15% din actiunile la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile Transelectrica se tranzactioneaza la BVB din anul 2006. Potrivit prospectului, Transelectrica se afla in situatia de a nu mai accesa noi credite bancare, iar posibilitatile de obtinere a unor imprumuturi sunt limitate din cauza cerintelor de incadrare a indicatorilor financiari in anumite limite.

Integral in Curierul National