MFP a imprumutat luni peste 1,8 miliarde lei de la banci

Data publicarii: 07-02-2012 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni peste 1,856 miliarde lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei.

Titlurile de stat au scadenta la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 5,90%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 5,57%. 

Valoarea totala a emisiunii a fost de 1,5 miliarde de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de 4,333 miliarde lei. 

La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank. 

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute cinci miliarde de lei de la bancile locale in februarie, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP. 

In ianuarie, MFP a imprumutat de la banci 9,94 miliarde lei, desi isi programase imprumuturi de 4,5 miliarde lei prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni. 

In 2011, Trezoreria a imprumutat de la bancile locale 51,5 miliarde lei fata de 41 miliarde lei in 2010 prin titluri de stat in lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a imprumutat in acest an 1,4 miliarde euro fata de 2,5 miliarde euro in 2010. 

Sursa: AGERPRES