Isarescu: BNR singura nu poate sustine PIB-ul, atrageti fonduri UE

Data publicarii: 08-02-2012 | Finante-Banci

Caderea economiei romanesti a fost cauzata de reducerea dramatica a investitiilor straine directe dupa 2008, iar banca centrala nu poate sustine singura prin canalul dobanzii revenirea pe crestere, singura solutie fiind atragerea de fonduri europene, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Bineinteles ca (scaderea dobanzii - n.r.) va stimula cresterea economica, dar nu vrem sa transmitem mesajul urmator: ca este si sarcina si obiectivul si puterea BNR, ca putem sa stimulam singuri cresterea economica cu reducerea ratei de politica monetara. Este un mesaj fals, nu ajuta nimanui. Iar discutiile de genul: daca ar fi redus mai repede nu stiu ce s-ar fi intamplat, sau trebuia sa reduca de anul trecut... nu sunt corecte pentru ca distorsioneaza nu doar discursul public, dar si dezbtarea", a spus Isarescu.

El a aratat ca Romania a avut in ultimii ani o modificare cantitativa majora constand in scaderea investitiilor straine directe si a imprumuturilor externe pe termen mediu si lung cu 14 miliarde de euro, de la 16 miliarde de euro in 2008 la circa 2 miliarde de euro in 2011.

Integral in Romania Libera