CSSPP supune dezbaterii publice doua noi proiecte de acte normative
Data publicarii: 09-02-2012 | Finante-Banci
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat pe website-ul propriu www.csspp.ro, la rubrica Legislatie, in sectiunea Dezbatere Publica, conform principiului transparentei decizionale, doua noi proiecte de acte normative:
- Proiectul Normei pentru modificarea si completarea Normei nr. 19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, in caz de invaliditate si in caz de deces, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Proiectul Normei pentru modificarea si completarea Normei nr. 14/2009 privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative.
Necesitatea modificarilor aduse legislatiei secundare a fost determinata de noile prevederi referitoare la functionarea sistemului public de pensii, aparute odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
In vederea protejarii intereselor participantilor din sistemul pensiilor private, noile acte normative vor stabili, pentru cei pensionati ca urmare a incadrarii in grad de invaliditate I sau II, documentele ce trebuie depuse la administrator. Printre acestea se regaseste, daca este cazul, copia certificatului de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat eliberat de Comisiile teritoriale de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap sau o declaratie pe proprie raspundere ca nu detine acest certificat.
Totodata, conform prevederilor celor doua norme, nu se vor mai solicita copii legalizate ale documentelor depuse de participant/beneficiar, ci numai copii ale acestora, care vor fi pastrate de administrator dupa verificarea conformitatii cu originalele.
Prevederile noilor proiecte de acte normative se aplica si in cazul participantilor/beneficiarilor care au depus la administratorii de fonduri de pensii private documentele pentru plata drepturilor cuvenite si nu au fost solutionate pana la data intrarii in vigoare a acestor norme. Totodata, au fost reformulate si completate prevederile referitoare la contraventii si sanctiuni.
Reglementarile ce urmeaza a fi adoptate de catre CSSPP sunt publicate pe website-ul propriu www.csspp.ro, inaintea parcurgerii procedurii de aprobare a acestora in cadrul institutiei, astfel incat persoanele interesate sa poata lua cunostinta de continutul acestora si sa formuleze eventuale propuneri si observatii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri