Se apropie divortul de FMI. Ce urmeaza?

Data publicarii: 09-02-2012 | Economie

  • Mugur Isarescu spune ca actualul acord cu Fondul Monetar International ar putea fi si ultimul
  • Potrivit guvernatorului BNR, prelungirea parteneriatului cu FMI nu ar fi un mesaj bun pentru investitori
  • Alternativa de finantare trebuie sa fie pe pietele de capital, iar datoria publica trebuie structurata inteligent

Acordurile cu Fondul Monetar International au reprezentat o ancora de credibilitate in anii de criza si au fost in masura sa suplineasca franarea brusca a fluxurilor externe de capital privat, insa prelungirea parteneriatului si dupa expirarea actualei intelegeri nu isi mai are rostul, a afirmat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei "Romania, incotro? Evaluari europene si implicatii asupra Romaniei", organizata de Oxygen, cu sprijinul BNR.

Iesirea de sub supravegherea directa a FMI odata cu incheierea actualului acord de tip preventiv ar insemna ca lucrurile merg bine si ca nu mai avem nevoie de un profesor. Dimpotriva, prelungirea parteneriatului cu o institutie care prin definitie este un imprumutator de ultima instanta ar fi un mesaj negativ pentru investitori.

Romania trebuie sa isi gaseasca noi ancore in utilizarea mecanismelor angrenajului european si in iesirea pe pietele internationale de capital, in paralel cu o mai buna atragere a fondurilor comunitare. Finantarea pe pietele libere si construirea unor relatii cu creditorii privati nu reprezinta o optiune, ci chiar o necesitate,  a mai zis Isarescu. Accesul la aceste fonduri poate asigura dezvoltarea tarii pe termen lung, in conditiile in care vom structura inteligent datoria, distribuind-o echitabil pentru urmatoarele generatii, iar banii obtinuti vor fi cheltuiti cu eficienta astfel incat economia nationala sa castige in competitivitate.

Integral in Curierul National