Romania, tara partenera la Biofach 2013

Data publicarii: 15-02-2012 | Mediu

Romania va deveni, in 2013, partener oficial al celui mai mare targ de produse bio din lume - Biofach, organizat anual in luna februarie la Nurenberg (Germania), contractul de parteneriat urmand a fi semnat in aceste zile de reprezentantii autoritatilor romane impreuna cu organizatorii targului - Nurenberg Messe.

Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat pentru Agerpres ca invitatia lansata Romaniei a fost acceptata, iar cele doua ministere implicate - Ministerul Agriculturii si dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - vor suporta costurile organizarii acestui eveniment, estimate in momentul de fata la circa 500.000 euro. 

De asemenea, reprezentantii Romexpo vor participa in una dintre cele patru zile ale targului la o intrevedere cu conducerea Nurenberg Messe in vederea incheierii unui parteneriat cu Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica -"Bio Romania" pentru organizarea evenimentului 'Biofach - Europa de Est', la Bucuresti. 

"In fiecare an, Biofach are loc sub patronajul Federatiei Internationale a Miscarii pentru Agricultura Ecologica (IFOAM), garantandu-se astfel calitatea constanta a produselor expuse prin criterii stricte de admitere. Biofach este prezent pe cinci continente cu propriile sale evenimente in Japonia, Statele Unite ale Americii, America de Sud, China si India, iar de anul viitor ar putea fi si in Romania pentru zona Europei de Est", a declarat pentru AGERPRES Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania. 

Biofach 2012 isi deschide miercuri portile pentru patru zile in centrul expozitional Messe Nurenberg, unde vor expune pe 88.500 metri patrati peste 2.500 de firme din peste 90 de tari, orgnizatorii mizand pe un numar de peste 44.500 de vizitatori, din care peste 20.000 din afara Germaniei. 

Romania este prezenta in pavilionul 4 cu 24 de firme, 20 cu stand propriu, iar patru prin Asociatia Bio Romania. In data de 17 februarie, in pavilionul Romaniei, va avea loc seminarul Romanian Organic Forum - Nuremberg 2012, unde vor participa consulul general al Romaniei la Munchen, Brandusa Predescu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos, precum si reprezentanti ai MECMA- Departamentul de Comert Exterior, ai organizatorului Biofach, dar si companii germane. 

Dupa deschiderea oficiala a targului, eveniment sustinut de tara partenera din acest an - India - va avea loc semnarea unui acord intre Uniunea Europeana si Statele Unite in domeniul comertului cu produse ecologice. 

Daca "Saptamana Verde" de la Berlin este cel mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din lume cu vanzare, Biofach este mai mult un eveniment de promovare si de degustare a unor produse obtinute numai din agricultura ecologica certificata, in vederea incheierii unor contracte ulterioare, fiind mai putin un targ destinat vanzarilor. Ultima zi a targului, respectiv in data de 18 februarie, este singura in care unii expozanti isi vand produsele aduse in cadrul expozitiei. 

Biofach 2012 se desfasoara in perioada 15-18 februarie 2012, costul unui bilet de intrare fiind de 38 de euro.

Sursa: AGERPRES