Trimisi in judecata de DNA pentru deturnare de fonduri europene

Data publicarii: 16-02-2012 | Diverse

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a directorului unei societati comerciale din Urziceni, responsabil tehnic pentru un proiect cu finantare europeana, pentru un prejudiciu de peste 700.000 de euro.

Directorul SC Rowa Dany SRL Urziceni, Gheorghe Frangulea, este acuzat de participatie improprie la folosirea de documente false care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor europene si participatie improprie la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, informeaza un comunicat al DNA remis, miercuri, AGERPRES. 

De asemenea, a mai fost trimis in judecata administratorul unei societati comerciale si reprezentant in Romania al unei societati din Germania - Stefan Cristian Mihaescu -, acuzat de participatie improprie la folosirea de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor europene si participatie improprie la inselaciune, cu consecinte deosebit de grave. 

Potrivit anchetatorilor, pe data de 21 aprilie 2006, intre Agentia SAPARD (actuala Agentie de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit), in calitate de autoritate contractanta, si SC Rowa Dany SRL, in calitate de beneficiar, a fost incheiat un contract de finantare din fonduri SAPARD pentru punerea in practica a proiectului "Infiintarea unei fabrici de procesare a carnii in localitatea Busteni, judetul Prahova", iar responsabilul tehnic al proiectului a fost desemnat Gheorghe Frangulea. 

SC Rowa Dany SRL a incasat pe nedrept suma totala de 2.466.652,8 lei (echivalentul a 703.430 de euro), reprezentand fonduri SAPARD si fonduri de la bugetul national prin organizarea unei licitatii trucate avand ca obiect achizitionarea unei linii complete de procesare a carnii. 

"In cadrul licitatiei, pe langa firma castigatoare, au mai fost inregistrate alte doua oferte: una din partea unei societati comerciale controlate de Stefan Cristian Mihaescu si alta a unei societati comerciale din Italia. Oferta firmei din Italia este fictiva intrucat societatea comerciala respectiva nu are nicio legatura cu proiectul, iar oferta are la baza inscrisuri false", se arata in comunicatul de presa. 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti s-a constituit parte civila cu suma de 2.523.025,805 lei. 

In vederea recuperarii pagubei cauzate celor doua bugete - respectiv bugetul comunitatilor europene si bugetul de stat - procurorii au dispus instituirea sechestrelor asiguratorii asupra unor bunuri imobile apartinand celor doi inculpati. 

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Prahova. 

Sursa: AGERPRES