Petrolul a crescut cu 11,59% in 2012

Data publicarii: 21-02-2012 | Afaceri

Petrolul in primele saptamani din an: saltul de 11,59% din 2012 este cel mai mare de dupa 2004. Urmeaza o perioada tumultoasa pentru petrol, cu doua posibile extreme: 148 USD/  baril in scenariul pesimist si 100 USD/baril in cel optimist. Argintul domina topul metalelor pretioase, cu un salt de 19,1% de la inceputul anului. In sectorul agricol, contractele pe cacao au plusat cu 14,1%. Metalele industriale sunt conduse de staniu (cositor) cu un salt de 19,6%.

Atmosfera din pietele de marfuri a fost in general optimista in ianuarie si prima jumatate a lunii februarie, reflectand atat increderea intr-o imbunatatire graduala a economiei americane, cat si suportul oferit economiei chineze de catre Banca Centrala de la Beijing prin masurile monetare luate, precum si speranta punerii sub control a crizei datoriilor suverane europene prin acceptarea unui compromis in privinta Greciei. 

Sectorul marfurilor agricole a avut drept reprezentant de frunte cacaoa, care a marcat un castig masiv de 14,1% intre 1 ianuarie si 20 februarie. ”Pretul la cacao a cunoscut in primele 2 luni ale acestui an o adevarata revenire dupa scaderea drastica de 64% marcata intre februarie- decembrie 2011. Interesul din anul curent a fost sustinut de estimarile de seceta si o recolta mai slaba in Africa de Vest si Coasta de Fildes. Cotatiile ar putea cunoaste in continuare aprecieri pe termen mediu, cautatorii de chilipiruri fiind atrasi de speculatii pe cacao, mai ales daca vremea continua sa afecteze productia”, a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. La polul opus, cafeaua s-a ieftinit cu 12,1% de la inceputul anului pana in prezent, deprecierea fiind cauzata de asteptarile unei recolte peste medie in Brazilia.

In categoria metalelor, la acest inceput de an, argintul "a stralucit” mai puternic decat aurul, reusind sa marcheze o crestere de 19,1% in ianuarie- februarie, fata de o crestere de <<doar>> 10,3% in cazul aurului. Bancile centrale adopta diverse strategii care pot conduce la cresteri ale ofertelor de moneda, facand astfel atractive metalele pretioase ca protectie in fata riscurilor de inflatie. In sfera metalelor industriale, o performanta deosebita a inregistrat-o staniul (cositorul) care a avansat cu 19,6% de la inceputul anului.

"In trei din ultimii patru ani, primele sapte saptamani de tranzactionare au adus castiguri pentru barilul de petrol Brent tranzactionat la Londra, insa saltul de 11,59% din 2012 este cel mai mare de dupa 2004. Dincolo de climatul general mai optimist legat de economia globala si de interventiilke bancilor centrale, dinamica pretului petrolului a fost accentuata atat de sanctiunile UE si ale SUA care au facut foarte dificile operatiunile financiare ale bancilor din Iran, cat si de posibilitatea blocarii exporturilor iraniene”, a precizat Claudiu Cazacu. 

Statul arab este al patrulea mare producator mondial si al doilea ca marime in cadrul OPEC, avand o capacitate de export de aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi. Cererea globala este estimata de Agentia Internationala pentru Energie la 89,9 milioane de barili pe zi in 2012. Vremea neobisnuit de rece in Europa a oferit argumente suplimentare cumparatorilor de contracte futures pe petrol. Restrictia furnizarii de petrol catre Franta si Marea Britanie, hotarata recent in Iran, este mai mult o declaratie politica. In fapt cantitatile furnizate Frantei erau minore de la sfarsitul anului trecut, iar cele oferite direct Marii Britanii-nule. In prezent, petrolul iranian continua sa curga in principal inspre India si China, putin sensibile la retorica Vestului, din motive pragmatice. La 1 iulie este asteptat sa intre in vigoare embargo-ul european al importurilor de petrol din Iran, ceea ce ar pune in functiune in mod probabil capacitatea de rezerva a Arabiei Saudite, care ar trebui sa acopere fara probleme cele 0,7 milioane de barili pe zi necesare. ”Pietele sunt nelinistite de posibilitatea unor disruptii ale alimentarii cu petrol. Adevaratul risc geopolitic vine dinspre o noua runda de <<fluturare a sabiilor>> - sau desfasurare a vaselor de razboi, in termeni contemporani -  deasupra stramtorii Hormuz, ruta maritima esentiala pentru alimentarea globala cu titei”, a aratat Claudiu Cazacu. Chiar daca Iranul a acceptat o inspectie a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, aceasta poate fi o incercare de a castiga timp pentru continuarea activitatilor nucleare. "In cazul unor evenimente agresive care sa ameninte traficul prin stramtoarea Hormuz, cresterile pretului petrolului ar putea propulsa cotatiile din zona de 120 de dolari/baril inspre 148 de dolari/baril, vechiul maxim istoric. In scenariul optimist, o aplanare a tensiunilor ar permite revenirea pretului petrolului spre pragul de 100 de dolari/baril. Scaderi drastice si prelungite ale pretului petrolului sunt insa mai putin probabile o data cu inclinarea bancilor centrale din SUA, zona Euro si China catre politici monetare relaxate, care sporesc oferta de moneda si fac mai valoroase activele fizice, precum marfurile. Astfel, restul anului 2012 poate aduce dezvoltari deosebit de volatile pentru pretul petrolului”, a precizat Claudiu Cazacu. 

****

Ce se intampla in aceasta saptamana ? Vezi pe http://www.xtb.ro/analiza/calendar-economic

Zilnic stiri si analize XTB : http://www.xtb.ro/analiza

Ultimele stiri pe BankNews.ro: