Romania incepe plata la FMI. Vezi factura detaliata

Data publicarii: 22-02-2012 | Economie

Incepand din acest an, trebuie sa rambursam banii luati cu imprumut de la FMI, in urma acordului care ne-a permis sa traversam criza financiara mondiala feriti de turbulente majore. Propriu-zis si foarte probabil, doar dobanzile vor fi achitate, in timp ce sumele din principal vor fi inlocuite cu sume atrase de pe pietele financiare private, adica "rostogolite” la dobanzi superioare celor precepute de FMI, scrie cursdeguvernare.ro.

Sumele de plata sunt (la cursul actual) cate 637 milioane euro in datele de 6 august si 6 noiembrie si 250 milioane euro pe 21 decembrie. Adica ceva mai mult de 1,5 miliarde euro, bani ce vor trebui adunati prin emisiuni de obligatiuni si mutati ca termen de plata preferabil pe termen mediu, undeva spre 2015 - 2017.

La o dobanda aproximativ dubla fata de cea perceputa de FMI, undeva in jur de 3%, dobanda va insemna, in loc de 0,25% din PIB, 0,5% din PIB, daca am bate pasul pe loc cu nivelul PIB exprimat in euro. Adica exact deficitul structural permis prin Pactul de stabilitate fiscala.

Integral in Realitatea.net