Tranzactiile OTC ar face mai atractive ofertele publice

Data publicarii: 24-02-2012 | Bursa

Introducerea tranzactiilor OTC turnaround, prin care brokerii cumpara actiuni pe bursa si apoi le vand in afara pietei clientilor, ar contribui la atractivitatea ofertelor publice, inclusiv cele lansate de stat, afirma directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu. "La finalul lunii decembrie am finalizat regulile la nivel local si ne dorim sa primim aprobarile de la BNR si CNVM pentru a putea oferi aceste tranzactii. Acestea ar fi foarte utile pentru ofertele publice, inclusiv in cele ale statului, pentru ca faciliteaza accesul clientilor internationali ai brokerilor. Brokerul cumpara actiunile pe bursa si apoi le vinde OTC clientilor sai", a declarat, ieri, Tanasoiu in cadrul unei conferinte.

Fostul Consiliu de Administratie al Depozitarului Central a aprobat in septembrie 2010 lansarea sistemului extrabursier de tranzactionare OTC (Over The Counter) pentru actiunile tuturor companiilor listate la BVB, cu scopul de a inlesni activitatea brokerilor care sunt market-makeri. La scurt timp, Depozitarul a suspendat operatiunile pe acest sistem la solicitarea BVB si a intocmit o analiza privind oportunitatea tranzactiilor OTC.

Disputa privind transferurile OTC a impartit atunci brokerii in doua tabere, una care sustinea ca tranzactionarea extrabursiera este un instrument necesar, mai ales pentru investitorii straini, si alta care considera ca tranzactiile OTC vor eroda din lichiditatea si asa redusa de la BVB.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: